Мини-железара живи и зарађује од отпадног челика

Пре више од деценије у Сремској Митровици је почела производња у мини-железари “Metalfer Steel Mill”.
r
Фото: Pixabay.com

Ова компанија, која за производњу својих производа користи искључиво отпадни челик, што их сврстава међу највеће рециклере у нашој земљи, позната и као једини произвођач бетонског челика у Србији, од тада је знатно порасла - и када је у питању капацитет производње, али и број запослених.

Ова мини-железара је гринфилд инвестиција, а крајем 2015. године реализована је идеја о вертикално интегрисаној продукцији, односно заокруженом технолошком процесу третманом поновног искоришћења металног отпада и производњом челичних гредица, од којих се у ваљаоници производе шипке бетонског челика.

Користећи савремену опрему и технологију с високим степеном аутоматизације и еколошки чистим производним системима затвореног типа, с високим степеном сигурности и пречишћавања ваздуха и воде, “Metalfer Steel Mill” постао је лидер у снабдевању српског тржишта бетонским челиком.

- Прва ваљаоница је направљена 2008. године, њен капацитет је био 180.000 тона и радила је док производња није започела у новој -  каже директорка компаније “Metalfer Steel Mill” Јелена Законовић. - Наиме, процес производње заокружен је након што смо откупили топионицу од италијанске компаније “Sirmijum Steel”. Друга ваљаоница, утрострученог капацитета, направљена је прошле године, јер је идеја била да капацитет производње топионице прати капацитет производње ваљаонице.

По њеним речима, месечно се на тржишту Србије скупи око 60.000 тона отпадног гвожђа, односно годишње око 600.000 тона, а у овој железари се као улазна сировина у потпуности користи отпадни челик.

Из погона ове мини железаре на тржиште се пласирају ребрасти бетонски челик у шипкама, ребрасти бетонски челик у котуру и топло ваљана челична жица у котуру.

- Тржиште грађевине је у експанзији, па је то и разлог што је капацитет повећан. Капацитет производње у топионици је 450.000 тона челичних гредица годишње, баш као и у ваљаоници - 450.000 тона шипке и жице годишње. Осим на тржишту Србије, наши производи извозе се и у земље региона - Мађарску, Босну и Херцеговину, Црну Гору... - указује директорка компаније Јелена Законовић.

Она напомиње и да тренутно у компанији ради 580 запослених, а да је у плану повећање броја радника.

- Будући да смо компанија која послује по постулатима циркуларне економије, планирамо инвестиције у том правцу, како бисмо стигли до испуњења златног правила зелене економије и пароле „zero waste policy„ - каже Јелена Законовић.

„Чуваркућа” потврда квалитета

За пет година мини-железара у Сремској Митровици прикупила је више од милион тона отпадног гвожђа, а од тих секундарних сировина направљен је бетонски челик неоходан у грађевинарству.

За подстицај домаће привреде, за једну од највећих гринфилд инвестиција - „Metalfer Steel Mill„ је постао власник жига „Чуваркућа” - што је потврда квалитета производа и њиховог домаћег порекла.

Недавно је ову мини-железару посетила министарка привреде Анђелка Атанасковић и том приликом указала да је један од циљева тог министарства подршка домаћим компанијама.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести