Млади у бизнису: Од идеје до Америке и за годину

БЕОГРАД: Познато је да млади одлазе из земље и да нису спремни да покрену сопствени посао, али најновији подаци указују и  на бројна позитивна искуства међу онима који остају, односно да је само од почетка године основано 1.400 предузећа чији власници пуне 35 година или су млађи. 
preduzetnistvo
Фото: pixabay.com

Тако статистика каже да је у просеку у свакој општини (145 општина у Србији, не рачунајући територију Косова и Метохије), од почетка године основано по десет предузећа чији власници имају до 35 година. 

Према подацима Агенције за привредне регистре, од почетка године до данас међу власницима удела у привредним друштвима појављује се 1. 602 физичка лица, а исти подаци показују да, како постају старији, грађани се чешће одлучују за покретање сопственог посла. 

И даље су у томе доминантнији мушкарци, њих 1.135 се одлучило од почетка године на овај корак, у односу на 467 жена које још увек далеко заостају за “доминантнијим полом”. 

Да се може кренути “од нуле” с добром идејом и јасним планом, потврђује и пример Тијане Манојловић власнице бренда “Hrsko Cheese” која је осмислила грицкалицу од сушеног сира. 

Ми смо кренули од нуле и понудили тржишту нешто што је аутентично, грицкалицу која се прави искључиво од качкаваља, каже Манојловићева и поносно истиче да се њен производ сад налази на полицама једног великог трговинског ланца у Србији као и бројним продавницама здраве хране. 

Фото: Tanjug (Igor Skendžić)

Каже да је младима највећи проблем при започињању посла недостатак мотивације и вере у идеју, много више него недостатак финансија. 

Финансије јесу оно што је кључно и основно да започнете, тек после иду дозволе и испуњавање стандарда, али сама истрајност доводи до финансија, поручује Манојловић.  

Без велики почетних улагања кренуо је у бизнис и Дарко Мандић, директор фирме “Happy honey”, који је од “идеје до Америке” стигао за нешто више од годину дана правећи сиров хладнопресовани мед са пет различитих укуса. 

Фото: Tanjug (Igor Skendžić)

Млади људи данас живе у најбоље време икада што се тиче инвестирања зато што постоји доста људи који желе да улажу у њихову енергију и идеје. Имајући у виду макроекономску слику која иде у прилог младима, инвеститорима се више исплати да инвестирају новац него да га чувају у банци, сматра Мандић. 

Саветује свима који су страствени око својих идеја “да верују у себе и да истрају јер ће бити све више прилика да унапреде своју инвестицију и на тај начин развију свој бизнис”. 

Фото: Tanjug (Igor Skendžić)

Након годину дана рада, каже, добили су велики уговор с компанијом из Норвешке, а успели су да се позиционирају на рафовима у Србији као и да извозе у Швајцарску, Црну Гору и Америку. 

Како би се мотивисали млади да започну сопствени посао, Привредна комора Србије организује бројне курсеве, нуди едукативни материјал у свим њеним представништвима у Србији, каже директор сектора за стратешке анализе ПКС Бојан Станић. 

ПКС је у сарадњи са ГИЗ-ом развила мрежу која се налази у оквиру наших регионалних представништава у земљи. Запослени пружају техничку подршку везану за приступ финансијама и за припрему документације у 17 градова, наводи Станић. 

Такође, каже, постоји и неколико “е-материјала” на сајту ПКС из којих они који одлуче да крену у бизнис, могу да пронађу бројне информације о пословању, а могу и путем мејла или телефоном да се обрате за савет Бизнис инфо сервису у Комори.  

Да је стопа незапослених до 35. година старости висока показују и подаци Националне службе за запошљавање која у својој евиденцији бележи 189.265 незапослених до 35 година, од чега је чак 102.716 жена. 

Охрабрује, међутим, податак да су од почетка године тројица младића који су тек загазили у пунолетство (рођени 2000. године) међу власницима удела у српским предузећима. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести