ММФ снизио прогнозу глобалног раста за 0,5 на 4,4 процента

ВАШИНГТОН: Међународни монетарни фонд је снизио прогнозу глобалног раста за 2022. годину за пола процентног поена на 4,4 посто, у односу на октобарску пројекцију, саопштила је данас главна економисткиња ММФ-а Гита Гопинат на представљању ажурираног, јануарског извештаја "Светски економски изгледи".
a
Фото: Youtube Printscreen

Гопинат је на видео конференцији, коју је пратила и агенција Танјуг, рекла да светска економија улази у 2022. са слабије позиције него што се раније предвиђало због ширења новог омикрон соја ковида, обновљених мера ограничења, раста цена енергије и поремећаја у снабдевању, који су резултирали скоком инфлације изнад очекивња, посебно у САД и многим тржиштима у успону и земљама у развоју.

Фонд је у новом извештају дао прогнозе раста за водеће светске економије и регионе, а не за све земље чланице појединачно.

Процена привредног раста САД-а за 2022. годину је ревидирана наниже за 1,2 процентна поена у односу на октобарску прогнозу, на 4,0 одсто.

Такође су смањене пројекције економске експанзије за 2022. за еврозону на 3,9 посто (-0,4 пп), за Немачку на 3,8 процената (-0,8 пп), за Кину на 4,8 одсто (-0,8 пп), док се Русији предвиђа раст од 2,8 посто, за 0,1 процентни поен нижи у односу на прогнозу из октобарског извештаја.

ММФ очекује да ће повећана инфлација трајати дуже него што се процењивало јесенас, уз наставак поремећаја у ланцу снабдевања и високе цене енергије током године, те да би требало да почне постепено да се спушта како се буде смањивала неуравнотеженост између понуде и потражње.

Као ризике за глобалнИ раст, ММФ види могућу појаву нових сојева ковида, који би могли да продуже пандемију и изазову нове економске поремећаје, затим волатилност цена енергије, и повећање камата у развијеним економијама, што би могло да утиче на финансијску стабилност земаља у развоју, на токове капитала, валуте и фискалне позиције, нарочито оних привреда чији су дугови порасли током последње две године.

Поред тога, Фонд је међу глобалне ризике уврстио и геополитичке тензије, те актуелну ванредну климатску ситуацију која повећава вероватноћу великих природних катастрофа.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести