ММФ завршио тродневну посету Србији, договорена „чуваркућа“

БЕОГРАД: Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) завршила је тродневну посету Београду договором о новом аранжману са српским властима, познатијем као “чуваркућа”, који има саветодавну улогу и не укључује финансијску помоћ.
mmf.jpg
Фото: Youtube Printscreen

Извршни одбор ММФ-а би средином јула требало да размотри закључење постигнутог договора о новом аранжману са Србијом, који је планиран да траје до јануара 2021. године.

Очекује се да ће представници мисије ММФ-а поново доћи у Србију у септембру, када ће се разговарати и о томе колико ће тачно бити повећање пензија и плата у јавном сектору.

ММФ инсистира да се са том цифром не излази до септембра, када ће се тачно знати како нам стоји буџет за 2018. годину, односно за 2019. годину, рекао је министар финансија Синиша Мали на конференцији за новинаре са представницима ММФ-а.

Из мисије ММФ-а поручују да су макроекономски изгледи Србије и даље добри, јер је раст у првом овогодишњем кварталу достигао 4,6 процената, очекује се да ће бити најмање 3,5 процента у овој години, док је инфлација и даље ниска са пројекцијом да ће бити око два процента до краја 2018. године.

Мали каже да је Србија испунила све услове и направила све потребне договоре како би већ у јулу потписала нови аранжман са ММФ-ом, а да та међународна финансијска институција инсистира да се настави са одржавањем чврсте фискалне дисциплине.

Србија ће се, како каже, бавити јачањем финансијских институција, као и банкарског сектора, подизањем конкурентности домаће привреде и убрзањем стопе привредног раста.

Најавио је да ће у року од два до три месеца бити припремљене стимулативне мере које још више треба да допринесу јачању и развоју економије и да повећају њену конкурентност, а које се пре свега односе на смањење појединих пореза на зараде, укидање и смањење неких парафискалних намета и борбу против сиве економије.

Охрабрује податак да је Србија у прва три месеца ове године забележила стопу раста БДП-а од 4,6 одсто, каже министар и истиче да тај тренд мора да се настави.

То је, како је констатовао, огроман раст који нас сврстава у топ три економије у Европи када је реч о стопама привредног раста.

Подсетио је да је претходни трогодишњи аранжман са ММФ-ом завршен у фебруару ове године, и оценио да је економска ситуација у земљи данас значајно боља и потпуно другачија од оне пре само четири године.

Тако је навео да је дефицит у буџету 2014. године износио 6,6 посто БДП-а, а да је у првих пет месеци ове године остварен суфицит, који је забележен и прошле године.

Пре само неколико година, навео је, јавни дуг је био већи од 70 одсто БДП-а Републике Србије, а ове године је спуштен испод 60 посто са даљом тенденцијом смањења.

Један од аспеката новог аранжмана са ММФ-ом је управо инсистирање да се тај јавни дуг додатно смањи и да буде мањи од 50 одсто, рекао је Мали, и истакао да је стопа незапослености од 26 одсто у 2011. и 2012. данас смањена на 14 одсто са тенденцијом даљег пада.

С мисијом ММФ-а разговарало се и о реформи Пореске управе, као делу новог аранжмана, јавним предузећима и јавним инвестицијама.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести