На пројекту Рио Тинта неки су хтели политички да профитирају

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да није никакав адвокат Рио Тинта нити има целу информацију о извештају о злостављањима и расизму у тој компанији, али је скренула пажњу на чињеницу да је компанија сама објавила тај извештај.
zorana mihajlovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Наведите ми једну компанију у Србији или региону која би такав извештај, који је урадила нека независна агенција, јавно објавила. То је за мене велики плус, зато што су рекли да имају проблем са тим и да морају да нађу начин како ће то да се реши, рекла је Михајловићева за ТВ К1.

Како наводи, преговори за продају парцела грађана Горњих Недељица Рио Тинту вођени су много пре одлуке Владе Србије да прекида пројекат и укида уредбу о просторном плану.

Рио Тинто тамо није власник тако што му је држава дала то право или извршила експропријацију. Они су за свој новац преговарали и куповали парцеле и тога морамо да будемо свесни, истакла је Михаловићева.

Сматра да не мисле сви исто у Јадру као Сава Манојловић, што се види из тога да су неки људи продали парцеле.

Влада јесте укинула Урадбу о просторном палну и са том причом је завршено. Што се тиче литијума генерално, ја никад не могу да се сложим с тим да ми треба све потпуно да обуставимо у Србији и да ништа не треба да радимо и да укинемо рудаство, јер је то порука зелених организација које покушавају у томе да неђу неку своју причу за изборе који долазе, оценила је министарка рударства и енергетике.

Она је рекла да највеће загађење ваздуха у градовима долази од индивидуалних ложишта и напоменула да министарства рударства и заштите животне средине дају новац за замену котлова у топланама.

Зато што ми знамо да је центар загађења пре свега у индивидуалним ложиштима, што се односи и на Београд. Зато сви који желе да замене котлове нека се јаве на јавне позиве да добију субвенције како бисмо смањили загађење. Јесу и саобраћај и енергетика загађивачи. Можда нам зато треба да у времену испред нас да причамо о електричним возилима која су будућност шта год мислили о томе, изјавила је Михајловићева.

Нагласила је да је део тога и литијум и да ми морамо одлучити да ли ћемо увозити електрична возила или ћемо експлоатисати руду у циљу развоја.

То је на нама и на будућој влади која ће морати да о томе разговара са свима. Или ћемо да будемо увозно зависни и да увозимо све сировине, а да овде буде све зелено, казала је Михајловићева.

Она је оценила да је могуће да се литијум ископава без загађења, али да је ово био тренутак кад немемо све студије, нити је дошла нова пилот технологија, а који је сада искоришћен у политичке сврхе.

Зато што то што се појављивало у медијима су неки површински копови у Боливији и технологије које су застареле. За Србију је био планирана нова технолоигија, чврст отпад, технологија без испарења сумпорне киселине. Све то еколози врло добро знају, али је био тренутак да се на томе политички заради, рекла је Михајловићева.

О новим захтевима Манојловића да нема у наредних 20 година ископавања, казала је да не може он бити тај који ће диктирати шта ће Србија да ради наредних деценија, већ треба да се отвори широка јавна расправа о томе шта ће генерације овде да раде.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести