Најтеже наћи доказе против тровача пчела

– Неодговарајућа употреба пестицида и третман комараца јефтинијим препаратима праве немерљиве штете пчеларима у Србији, а само на две локације отровано је недавно више од 3.000 кошница – рекао је за Танјуг председник Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Родољуб Живадиновић.
Pčele Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Пчелари, стручњаци за пчеларство и представници надлежних структура државе одржали су скуп у Београду чији је мото „Чувањем пчела чувамо себе”, на којем се разговарало о бољој сарадњи и додатним мерама да би се пчеле, као важни опрашивачи, заштитиле од пестицида.

Живадиновић је апеловао на пчеларе да пријаве свако тровање пчела, а не само велика, да би се знало стварно стање на терену.

– Држава хоће да нам помогне и донет је нови закон о средствима за заштиту биља, који је увео неке нове рестрикције и бољу контролу, међутим, све то треба применити на терену и зато треба сви да радимо бисмо издејствовали циљ – рекао је Живадиновић.

Како је нагласио, највећи проблем је доказати тровање, што значи утврдити ко је тровао пчеле и којим средством, јавити инспекцијама да изађу на време да би било доказа за тужбе.

– Имали смо појаве да су пчелари тужили кривце, али нису успели да добију јер нису имали довољно доказа – каже Живадоновић, и додаје да је на тражење пчелара држава побољшала рад инспекција. – Да се не би догодило да пчелар који је имао огромну штету због тровања изгуби на суду па мора да плати још 20.000 евра трошкова, морају се имати докази које верификују надлежни органи. Ми предлажемо држави да се законски процес доказивања поједностави јер пчелар није правник, а тровања су честа.


Подршка Западном Балкану

Скуп у Београду део је подршку развоју села у региону Западног Балкана иза које стоји Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) чија представница Ирена Џимревска из Македоније је нагласила да је неконтролисана употреба пестицида проблем читавог Балкана.

– Идеја је да на једном месту скупимо и пчеларе и воћаре, односно пољопривредне произвођаче, представнике Министарства пољопривреде, Пољопривредне и Ветеринарске инспекције да се разговара и пронађу одговарајућа решења и конкретне мере да бисмо заштитили пчеле – рекла је она.

Како је прецизирала, одговарајуће мере би биле забрана пестицида који су штетни за пчеле.


Државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић констатовао је да је пчеларство уз подршку државе последњих година напредовало и да сада у Србији има око милион кошница.

– Пчеле су важне и у воћарској и у ратарској производњи као опрашивачи и треба даље развијати и гајити пчеларство, а, нажалост, понекад долази до злоупотреба због неодговорности појединаца – констатовао је он, и додао да то држава мора да санкционише.

Он је нагласио да је потпуно јасно да је третирање препаратима за заштиту биља, а пре свега инсектицидима у фази цветања биљака – забрањено, а да се искључиво може спроводити ноћу у фази бујне вегетације.

– Закон је јасан, казнене одредбе су такође прецизиране, просто, морамо се борити против тако негативних појава – рекао је он.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести