НАША ЗЕМЉА НА ЧЕЛУ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ГПИА, КОЈА ОКУПЉА 29 ДРЖАВА Србија није случајно озбиљaн играч у вештачкој интелигенцији

- Србијa ће у наредне три године председавати организацијом Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију, тако да је одлука Владе Србије да вештачка интелигенција буде један од стратешких циљева и стратешких праваца развоја земље добила међународну потврду - рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.
а
Фото: Влада Србије

- Ми смо једна од 29 земаља чланица ГПИА и то од прошле године, а већ ове ћемо, захваљујући и стручњацима и стратешком размишљању, постати једна од две земље које председавају овом организацијом. То нам даје прилику за много снажнију међународну сарадњу, али и међународни утицај, с обзиром на то да се ова организација бави, с једне стране, промоцијом вештачке интелигенције и промоцијом правила и смерница како на најбољи могући начин употребити вештачку интелигенцију као алат, а с друге стране, да се превише не ограничи, односно да може и даље да се развија, као наука како би у будућности ова технологија помогла нама у различитим областима - од медицине и пољопривреде до државне управе.

По њеним речима, могућности вештачке интелигенције су невероватне, а Србија постаје један од озбиљнијих и кључних играча у овом сегменту.

- Чланице ГПАИ-а су и САД, Јапан, Немачка, земље Европске уније, Бразил, Индија, дакле, технолошки изузетно развијене земље и Србија у њиховом друштву добија престижну позицију и потврду да оно што радимо заиста радимо квалитетно - нагласила је Јелена Беговић.


За столом када се доносе одлуке

- Председавање Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију биће веома значајно за Србију јер се та организација бави регулативом и применом вештачке интелигенције у свету и јако је важно да Србија буде за столом када се доносе одлуке на глобалном нивоу - рекао је саветник у кабинету председнице Владе Србије Стефан Баџа. - То је технологија која се брзо развија и на коју ће много утицати начин на који је регулишемо и начин на који је примењујемо у свим сферама друштва. На конференцији која ће бити одржана крајем године у Србији учествоваће све земље чланице и представници њихових министарстава, што значи да ће се на веома високом политичком нивоу дискутовати о веома важним темама, а то ће, истовремено, бити и прилика да промовишемо оно што Србија ради у области вештичке агенције и ИКТ сектора, да чујемо искуства других земаља.


Она је подсетила да је Србија, када је у питању вештачка интелигенција, донела стратегију, као и етичке смернице за њену употребу, те да на том пољу предњачи на глобалном нивоу у смислу брзине реакције на развој ове технологије.

Фото: Dnevnik.rs

- Изузетно је битно направити један етички оквир - како и на који начин треба да се развија вештачка интелигенција, а с друге стране, треба пустити ову технологију да се развија јер од ње можемо имати много користи - рекла је Јелена Беговић.

То нам даје прилику за много снажнију међународну сарадњу, али и међународни утицај (министарка Јелена Беговић)

По њеним речима, код развоја технологија није важна величина земље већ то какве стручњаке има, какву политику води и у којој мери је препознала ту технологију.

- Србија је заиста показала да у приступу развоју вештачке интелигенције и те како има потенцијал, али и да може да привуче људе да виде Србију као земљу технолошког развоја, науке, иновација и земљу која је врло озбиљно и на прави начин схватила и прихватила вештачку интелигенцију - указала је Јелена Беговић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести