Немачка компанија у Старој Пазови производи биометријска документа

Технолошки парк у Старој Пазови отворен је 2012.године.
f
Фото: Танјуг/Тања Валић

У њему послује и немачка компанија „Милбауер” која производи биометријска документа и креира софтверска решења у тој области за Србију и свет, а у њој ради више од 160 радника, од којих је више од 90 високообразовано. У наредне две-три године планира да удвостручи своје капацитете.

По речима регионалног потпредседника компаније „Милбауер” за Централну и Јужну Европу Ивана Малића, они су већ 15 година присутни у Србији као партнер државних институција – Министарства унутрашњих послова и Народне банке Србије – с пројектима реализације биометријских докумената.

– Циљ наше компаније је отварање нове фабрике и повећање броја запослених – објаснио је Малић. – Веома смо везани за тржиште Балкана, овде осим фабрике и сервисног центра, имамо и велики софтверски развојни центар који запошљава велики број младих софтверских инжењера.

Немачки „Милбауер” из регионалног центра у Старој Пазови покрива производњом биометријских докумената – пасоша, личних карата, здравствених књижица, возачких дозвола и банкарских картица – више од 20 земаља света, док се софтверска решења извозе у више од 30 држава. У исто време, његов сервисни центар сервисира „Милбауер” машине у целом свету. Такође, фабрика у Старој Пазови је својеврсни центар Групације „Милбауер” јер се стварају и нова софтверска решења примењена и у другим земљама.


Српски инжењери отклањају кварове широм света

Српски инжењери из „Милбауера” у Старој Пазови сервисирају њихове софтвере у целом свету. Чадеж истиче да то значи да, где год се у свету нешто деси у софтверу или некој машини, инжењери из Србије који су запослени у тој немачкој компанији одлазе на терен и решавају проблем.


Компанију је недавно посетио председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и разговарао с менаyментом о развојним и извозним пројектима компаније, која планира да у наредне две до три године удвостручи капацитет, али о подршци ПКС-а њиховој реализацији и освајању нових тржишта. Чадеж је истакао да постоји и могућност повезивања с домаћим компанијама и организацијама, као што је Завод за израду новчаница, ради заједничког наступа на трећим тржиштима.

– Разговарали смо о томе шта „Милбауер” може производити у Србији и за друге индустрије – казао је Чадеж. – Осим биометријских докумената, та компанија улаже и у развој других производа, као што су ЛЕД расвета за аутомобиле или флексибилни соларни панели. Потенцијали да овде ширимо сарадњу су велики. Документи које та компанија производи су највеће безбедности, квалитета и најновијих технологија, а њен даљи развој захтева и запошљавање стручних радника и намеће потребу да се осигурају високостручни кадрови.

Први човек ПКС-а додао је и да је та немачка компанија заинтересована за то да уђе у програм дуалног образовања, као и да већ у средњим школама има младе који ће бити школовани за њу. Своје потенцијале „Милбауер” ће овог месеца представити на светској манифестацији у Дубаију.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести