Панчево постаје „мали Холивуд“, граде се три филмска студија

Од ове године у плану је да Панчево постане филмски град, будући да ће београдска фирма „FireFly” изградити три филмска студија на већ купљеној парцели од 12 хектара на Баваништанском путу у зони Хиподрома.
pancevo, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/Вања Фифа

Реч је о инвестицији вредној 5,8 милиона евра, која ће запослити више десетина људи, а по засебним пројектима и до 2.000.

– Изградња филмског града важна је за Панчево јер нас позиционира на туристичкој мапи као центар филмске продукције – рекао је за „Дневник” градоначелник Саша Павлов.

– За сада немамо прецизне датуме и нисам видео конкретан нацрт студија, али верујем да ће све бити озбиљно, с обзиром на уложена средства – рекао је за РТВ члан Градског већа за културу града Панчева Немања Ротар. – Филм је велика индустрија која ангажује разне секторе, али и привуче многе људе, нарочито ако вам долазе филмске звезде из света. Цела инвестиција је тек у првој фази и очекује се да ове године почне и изградња.

Изградња филмског града важна је за Панчево јер нас позиционира на туристичкој мапи као центар филмске продукције (Саша Павлов)

Како је „Дневник” већ писао, отварањем нових филмских студија у Панчеву и Београду, Србија повећава шансу да у филмској индустрији постане лидер у региону. Да би се то постигло, Национална служба за запошљавање је од краја прошле године почела да организује обуку за поједина занимања из филмске индустрије. Организују се бесплатне обуке за занимања у области филма и филмске индустрије, као што су техничар у сектору камере, техничар расвете, сценски техничар, књиговођа у филмској индустрији. Обуку је у марту ове године завршило 13 незапослених лица која су оспособљна за послове техничара расвете. Београдска филијала НСЗ-а завршила је обуке за сценске техничаре и техничаре камере, техничаре специјалних ефеката и књиговође у тој бранши.


Није случајно

Није случајно што се инвестира у филмску индустрију у Банату. Панчево је одавно атрактивно место за снимање домаћих и страних филмова. Ту су настала нека од најзначајнијих дела домаће кинематографије, међу којима су најпознатија „Ко то тамо пева”, „Маратонци трче почасни круг”, „Скупљачи перја”, „Зона мртвих”, „Шишање” и многа друга.


Од 2016. до прошле године, у Србији су филмове снимале продукције из САД, Шведске, Израела, Канаде, Француске, Турске, Грчке, Словеније, Велике Британије, Индије, Кине, Норвешке, Русије, Саудијске Арабије и других држава.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести