Петрохемија тражила да иде у стечај

Јавни позив за прикупљање писама заинтересованости за МСК из Кикинде и панчевачке „Азотаре” и „Петрохемије” истекао је почетком месеца и јавило се седам потенцијалних инвеститора.
petrohemija, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Будући да Радна група Министарства привреде разговара и с другим заинтересованима, очекује се да до краја лета буде расписан тендер за приватизацију три државна предузећа из хемијског комплекса.

Влада Србије, потврдио је то пре неколико дана и премијер Александар Вучић, чини кораке да се панчевачка „Петрохемија” постави на чврсте ноге, тим пре што је ситуација у њој стабилна јер тренутно на рачуну има 7,6 милијарди динара.

– Чак и да дође до великог повећања цене примарног бензина, они могу издржати годину дана без икакве помоћи и подршке државе – истакао је Вучић.

Док држава тражи решење за хемијски комплекс и начин приватизације три државне компаније, у „Петрохемији” се не седи скрштених руку јер треба обезбедити посао за 1.406 радника и извршавати редовно све обавезе. Због тога је, како „Дневник” сазнаје, „Петрохемија” Привредном суду у Панчеву крајем априла поднела предлог за покретање стечајног поступка реорганизацијом, у складу с Унапред припремљеним планом реорганизације. Предлог је поднела Адвокатска канцеларија „Тодоровић–Шебек”, која има пуномоћ „Петрохемије” за заступање и представљање у Привредном суду Панчево.

 


Одлука Скупштине акционара

Скупштина акционара „Петрохемије” је 25. априла донела одлуку којом је усвојен Унапред припремљени план реорганизације и наложила генералном директору да пред надлежним судом покрене стечајни поступак ради реорганизације те компаније. Обезбеђене су и изјаве већинских поверилаца свих класа, који су спремни да приступе рочишту и гласају за план.


У предлогу се истиче да је Влада Србије у јуну 2013. године донела Акциони план за окончање реструктурирања „Петрохемије”. По том акту, то предузеће је сврстано у групу од 16 предузећа која имају одрживо пословање и за која је потребно израдити унапред припремљен план реорганизације. Такође, наводи се у допису, Влада Србије је у мају 2015. године одредила субјекте приватизације од стратешког значаја, међу којима је и та компанија, чиме је „Петрохемија” била заштићена од принудне наплате до 28. маја 2016. године.

„Петрохемија” је у 2015. години позитивно пословала, пре свега захваљујући мерама предузетим за побољшање пословних перформанси, као и повољнијег односа продајних цена и цена примарног бензина. Прошла година завршена је с пословним резултатом од 7,52 милијарде динара, а током обе године редовно су измириване текуће обавезе, као и део обавеза из претходног периода, а пре времена су отплаћени кредити с високим каматама и трошковима гаранција. Ипак, и поред добрих пословних резултата током претходне две године, „Петрохемија” није у могућности да измири нагомилане обавезе из ранијег периода.

Поступак реорганизације „Петрохемије”, наводи се у допису Привредном суду у Панчеву, инициран је с циљем да се консолидује и стабилизује пословање страшки значајног пословног ресурса, и то не само с аспекта величине привредног објекта, броја запослених, намирења обавеза према повериоцима, већ пре свега с аспекта дугорочног утицаја на компатибилне привредне секторе и субјекте. Циљ реорганизације је да се омогући да „Петрохемија” на крају периода пројектованог УППР-ом буде у стању да послује позитивно и функционише самостално, без помоћи државе.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести