Покрајински Синдикат тражи нови износ минималца

Минимална зарада која не покрива трошкове потрошачке корпе и одлука Касационог суда да топли оброк и регрес чине зараду спремачицама у основним и средњим школама обележили су годину на измаку, речено је јуче у Савезу самосталних синдиката Војводине, где је на конференцији за новинаре истакнуто да синдикат захтева хитно разговоре о новој цени рада јер су минималац од 40.000 динара од 2023. године обезвредили високи трошкови живота.
Дневник/Ф. Бакић
Фото: Дневник/Ф. Бакић

- Још нам је минимална зарада око 35.000 динара, док је у јуну потрошачка корпа била 51.348 динара. Сведоци смо свакодневних поскупљења и нови износ минилаца од 40.000 динара од Нове године неће покривати ни основне животне потребе - казао је председник Савеза самосталних синдиката Војводине Горан Милић, рекавши да синдикат нема податак о томе колико запослених ради за овај износ, али да 35.000 динара, према синдикалним проценама, прима огроман број запослених.

- Тек нешто изнад 50 одсто запослених има лични доходак мало изнад минималне зараде - казао је Милић и навео да је то разлог због чега млади одлазе из земље, а на њихова места долазе радници из сиромашних азијских земаља.

- Уместо да држава ствара амбијент за виши стандард грађана, она дозвољава запошљавање странаца и то је, у ствари, њен одговор на одлазак младих из земље - казао је Милић.


Радници се највише жале на мобинг

Говорећи о плановима за 2023. годину, председник Савеза самосталних синдиката Војводине Горан Милић је казао да ће у наредном периоду синдикат посветити више пажње да синдикални активисти поново буду заштићени од уцена и притисака претпостављених.

- Тражићемо да синдикални активисти буду заштићени док су на функцијама, али и када им мандат истекне, јер има доста примера да су шиканирани - навео је Милић.

Рекао је да синдикат и даље бесплатно заступа радника на суду и да запослени највише траже помоћ због мобинга, неплаћеног прековремног рада и кашњења у исплати зарада.


Он је навео да синдикат нема ништа против миграција радне снаге, али да није за то да радници из земаља чији је стандард у матичним земљама испод границе сиромаштва раде за мале паре овде.

Осврћући се на то како је дошло до тога да Касациони суд поништи судске пресуде изречене у корист „теткица” у основним и средњим школама, Милић је казао да је део ових радника добио пресуде по којима су школе биле обавезне да им посебно исплате регрес и топли оборк, али да су се школе жалиле када се схватило да ће то државу скупо коштати.

- Због тога што је Касациони суд поништио првостепене пресуде жалићемо се суду у Стазбуру - казао је Милић и навео да је синдикат посебно незадовљан што су судски трошкови пали на терет помоћних радника.

З. Делић

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести