Покренута израда Трећег националног извештаја о сиромаштву у Србији

Тим Владе Србије за социјално укључивање и смањење сиромаштва покренуо је израду Трећег националног извештаја о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Србији за период од 2014. до 2017. године.
siromasi
Фото: Dnevnik.rs

– Извештај ће дати увид у трендове и тренутно стање, као и основне смернице за решавање питања социјалне искључивости и сиромаштва у Србији – оцењује координаторка за запошљавање и економски развој у Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва Лидија Кузманов. – Израда извештаја је прилика да се покрене национални дијалог о даљем току социјалних реформи, уз дефинисање практичних корака како да се те реформе спроведу и циљеви постигну. Он служи и као главни извор података за креирање политике социјалног укључивања и смањења сиромаштва у процесу преговора о приступању ЕУ и учестовања Србије у такозваном Европском семестру кроз економско управљање и отворени метод координације. На крају овог процеса, почетком 2018. године, Влада Србије ће усвојити овај извештај.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва оценио је прошле године да више од 2,5 милиона људи у Србији живи у сиромаштву с месечним приходима испод 15.000 динара, док у апсолутном сиромаштву с просечним приходом од 11.340 динара, месечно живи 630.000 људи.

Председница Тима Биљана Младеновић је на представљању публикације Светске банке „Мапа сиромаштва у Србији” рекла да у административном сиромаштву са 7.900 динара месечно живи 268.000 становника Србије.

– Чак 1,8 милион грађана живи у релативном сиромаштву с месечним приходима од 14.920 динара, у израженој материјалној депривацији, односно немогућности испуњавања матери-

јалних потреба живи 1,7 милион људи, а 4,6 милиона грађана Србије веома тешко саставља крај с крајем – нагласила је Биљана Младеновић. – Број апсолутно сиромашних у Србији изузетно је алармантан, нема тенденцију смањивања, а по релативном сиромаштву у поређењу с државама Европске уније Србија је у самом врху по уделу популације која је под ризиком сиромаштва.

Та врста истраживања, мада и оно јесте показатељ сиромаштва и недаћа у којима део становништва живи, требало би Трећим националним извештајем о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва од 2014. до 2017. године да буде или потврђена или допуњена, што би сузило простор онима који сматрају да се живи све теже, али и онима који истичу да се живи све боље. Тим пре што ће изради тог документа приступити званични државни тим који је и претходних година изнсио податке о томе да је у 2015. години било око девет одсто грађана који живе у апсолутном сиромаштву и још око 1,8 милион оних који спадају у групу угрожених сиромаштвом.

Љ. Малешевић

Благи пад апсолутно сиромашних

Претходни извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштава у Србији односи се на период од 2011. до 2013. године, а број сиромашних и оних у ризику од сиромаштва у протекле три године је смањен. По подацима из 2013. године, у Србији је стопа апсолутног сиромаштва, а то значи немогућност задовољавања основних минималних потреба, износила 8,6 одсто, а годину раније била је 8,9 одсто.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести