Поново ради зрењанински „Луксол“

Након бројних пословних проблема који су пре више година резултирали штрајком радника и обуставом производње, затим увођењем стечаја, а онда и продајом погона фабрике, у зрењанинској Хемијској индустрији „Луксол“ поново се производи.
т
Фото: Youtube Printscreen

Како сазнајемо, из погона те некада чувене компаније поново излазе „хелентон“ шампони, балзами, боје и гелови за косу, затим „антиперутин“ шампони, „луксол“ сапуни и други производи. Производња је обновљена након што је фабрику, после низа безуспешних покушаја продаје, купио познати зрењанински привредник Драган Раца, власник предузећа „Раца“, које се бави пољопривредном производњом, трговином на велико и мало, житарицама, уљарицама, семеном, вештачким ђубривом, заштитним средствима, али и продајом нове и половне пољопривредне механизације.

Међутим, Драган Раца, осим што је потврдио наша сазнања, није желео да говори за медије о обнављању производње у „Луксолу“, тако да нисмо успели да сазнамо колико радника је ангажовано и какви су планови за наредни период.

Фото: Youtube Printscreen

Стечајни поступак у „Луксолу“ уведен је крајем 2011. године, након бројних пословних проблема који су стигли ту фирму, али и њеног већинског власника – Фабрику лекова „Југоремедија“. По подацима Народне банке Србије, „Луксол” је у то време био у блокади „тешкој” 129,2 милиона динара, а своје обавезе није могао уредно да измирује још од 29. новембра 2010. године. Фабрика је, између осталог, била дужна радницима за плате, али и држави на име пореза. Причало се својевремено о доласку иностраног стратешког партнера, говорило се да су преговори, наводно, у току, мада се напослетку показало да од тога неће бити ништа. Више од стотину радника је упућено на плаћено одсуство, производња је обустављена, а у фабрици није било ни струје.

Без обзира на то што је формално испуњавао све услове за отварање стечаја, Привредни суд у Зрењанину није могао да донесе такво решење док „Луксол“, као формални предлагач стечаја, није обезбедио 850.000 динара, као предујам за плаћање неминовних трошкова стечајног поступка. Када је и то учињено – а то је урадила београдска фирма „Мулти БГ“, чији власник и директор је Раман Идризи – стечај је отворен. За стечајног управника је именован Милан Нићетин, који је, предочавајући свој први извештај о стању у „Луксолу”, навео да је фабрика, која се бави производњом препарата за личну хигијену, 2009. и 2010. годину завршила с нето губитком од 29 милиона динара, односно 63 милиона.

Стечај се, како то већ бива код нас, одужио, а за то време стечајни управник је покушавао да прода имовину фабрике да би били намирени повериоци, међутим, за њу није било интересената, све док се фебруара прошле године није појавио Драган Раца. Неко време производни погони су били дати у закуп једном новосадском предузећу.

Сапуни за Тита и Маршала

За сада је немогуће прогнозирати да ли ће Раца успети да врати „Луксол“на старе стазе славе.

Та чувена компанија је основано давне 1884. године и шездесетих и седамдесетих година прошлог века била је позната као произвођач сапуна намењеног специјално Јосипу Брозу Титу и његовом Маршалату.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести