Повећање рејтинга Србије показује да су се реформе исплатиле

БЕОГРАД: Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва изјавио је вечерас да побољшање кредитног рејтинга Србије, који је прогласила агенција "Стандард и Пурс", показује да су се реформе исплатиле.
izvoz/pixabay
Фото: izvoz/pixabay

Ндегва је казао и да Светска банка предвиђа привредни раст Србије за следећу годину од четири одсто.

"Повећање кредитног рејтинга је важно из два разлога. Први - да Србија убудуће може да се задужује повољније на тржишту јер инвеститори верују Србији да ће са својом економијом и развојем моћи да врати зајам. Други - показује да су се реформе исплатиле, да су ојачале економију, стабилизовале финансије. То је довело до поверења на међународном тржишту", рекао је Ндегва за РТС.

Каже да ће због тога Светска банка наставити да подржава реформе, јер тиме, како наводи, не само да расте рејтинг, већ то доноси нова радна места, већи раст и просперитет за Србију.

Упитан колики привредни раст Светска банка процењује за идућу годину, Ндегва је одговорио четири одсто и додао да Србија мора радити на померању границе раста.

"Србија је урадила доста последњих неколико година да би остварила привредни раст од три до четири одсто. У извештају Светске банке за Србију који ће бити представљен ове недеље наводимо да је то максимум који се може постићи тренутно и зато мора да се помери граница како би раст био пет или шест одсто", навео је Ндегва.

Управо увећање привредног раста је и Светска банка навела у извештају као највећи изазов, каже Ндегва, додајући да ће та институција са Владом Србије радити на новој стратегији привредног развоја за следећу годину.

"Ту су и изазови када је реч о платама у јавном сектору које треба да се уреде, саобраћају и радној снази у коју желимо више да уложимо. Такође, радиће се на унапређењу инфраструктуре, локалној власти и јавним службама", навео је шеф Канцеларије Светске банке у Србији.

Истакао је и да је важно унапредити пословање - смањити бирократију, повећати ефикасност, дати подршку извозницима и домаћим привредницима.

Упитан да ли је извештај узео у обзир и изборе који ће се одржати наредне године, Ндегва каже да је разматрано и то, додајући да су избори природан догађај у демократији.

"Не видимо никакав посебан проблем у вези са изборима. Избори, било где да се догађају, увек помало успоре активности и бизнис, увек су испит за власт. Очекујемо добре резултате, комплетне и да након тога кренемо заједно са новом Владом да радимо на расту и развоју Србије", подвукао је Ндегва.

Светска банка је одобрила Србији 48 милиона долара кредита за иновативно предузетништво, део тих средстава грађани ће добити бесповратно, а Ндегва указује да ће тај кредит помоћи да се иновативна истраживања комерцијализују и нађу на тржишту.

"То ће подстаћи отварање нових радних места и раст. Идеја је да се подржи Фонд за науку који је недавно формиран и да се омогући помоћ малим предузетницима да изађу на тржиште захваљујући зајмовима, од којих ће део бити бесповратан. Уз овај одобрили смо недавно и кредит од 50 милиона долара за пољопривреду, намењен за мале и фармере средње величине", истакао је Ндегва.

Каже да је један од изазова са којима се сусреће Србија велика производња, али без додате вредности и навео је да ће та средства подстаћи стварање додате вредности и извоз.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести