ПРАЋЕЊЕ ПОТРОШЊЕ ЕНЕРГИЈЕ И УШТЕДА ЗАХВАЉУЈУЋИ ПАМЕТНИМ БРОЈИЛИМА Ево које ће бенефите грађани имати

Горан Паповић, председник НОПС-а:
а
Фото: Youtube printscreen/Novo jutro

После више најава, паметна бројила су почела да се уграђују и у Србији, док је Европа већ увелико применила систем даљинског очитавања. Ипак, има опречних мишљења, какав је Ваш став поводом увођења паметних бројила у Србији?

Мој став је да увођење паметних бројила у Србији има потенцијал да донесе бројне користи потрошачима, као што су боља контрола потрошње енергије, прецизније рачунање трошкова, као и смањење губитака у дистрибуцији. Међутим, подједнако је важно да се прате и адекватно регулишу питања приватности података и сигурности информација, а како би примена у потпуности била у складу са законима и правилима.

Какви су бенефити које ће грађани имати од увођења паметних бројила?

Бенефити су заиста многобројни, а један од водећих је управо прецизније праћење потрошње енергије у домаћинству што ће грађанима помоћи да боље управљају својом потрошњом и на тај начин уштеде. Поред аутоматизованог очитавања и јасног увида који ће грађани имати у своју потрошњу, паметна бројила такође омогућавају флексибилно тарифирање што ће грађанима омогућити да троше енергију у јефтинијим временским периодима. Поред поменутог, паметна бројила ће уклонити сумњу потрошача у исправност очитавања бројила која тренутно постоји, а на коју смо до сада имали највише приговора. Нова бројила доприносе и бољој енергетској ефикасности кроз праћење потрошње, односно оптимизовање образаца понашања што ће довести и до смањења укупне потрошње енергије на националном нивоу, као и одрживој употреби ресурса.

Поменули сте уштеду електричне енергије, као један од бенефита. На који начин ће потрошачима бити омогућено да прате и контролишу своју потрошњу?

Потрошачима ће бити омогућено праћење и контролисање потрошње електричне енергије путем различитих механизама које омогућавају паметна бројила, као што су онлине платформа за праћење потрошње, паметни кућни системи за контролу потрошње, затим месечни извештаји. Такође се могу увести упозорења на високу потрошњу где паметна бројила могу генерисати упозорења када се забележи необично висока потрошња енергије, што потрошачима омогућава да идентификују и реше проблеме као што су цурење енергије или неефикасни апарати.

Будући да је једна од тема у јавности заштита личних података потрошача, приликом увођења паметних бројила, да ли сматрате да су потрошачи на било који начин угожени?

Потрошачи су апсолутно заштићени, пре свега захваљујући поштовању јасне политике приватности које спроводе електричне компаније и која детаљно описује како се прикупљају, користе и штите подаци о потрошњи енергије потрошача. Истовремено су идентификациони подаци потрошача анонимизовани управо са циљем њихове заштите. Електричне компаније би требало редовно да ажурирају своје системе заштите података како би се осигурала њихова ефикасност и безбедност, док сами потрошачи дају сагласност за коришћење њихових података о потрошњи енергије у било које друге сврхе осим праћења и обрачуна потрошње.

Да ли ће добри примери европских земаља допринети бољем разумевању јавности о значају преласка на систем паметних бројила?

Да, свакако да ће допринети бољем разумевању српске јавности о значају преласка на овај систем. Када грађани виде конкретне бенефите које су други корисници остварили кроз паметна бројила, као што су већа прецизност у мерењу потрошње, могућност праћења потрошње и смањење рачуна за енергију, то може побољшати њихово прихватање и подршку оваквим иницијативама.

За крај, да ли је Ваш избор аналогно или дигитално, односно паметно бројило?

Увек паметно бројило, јер прецизније праћење потрошње које нам дигитална технологија омогућава доприноси, не само само потрошачима, већ и целом друштву. Такође, паметна бројила пружају могућност интеграције са другим паметним технологијама у домаћинству, што додатно побољшава ефикасност.

(Телеграф.рс/ПР)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести