Предузетницима за почетак бизниса довољно 5.000 евра

Када одлуче да започну сопствени бизнис, било да се ради о предузетничкој радњи или д.о.о компанији, наши људи већ виде себе као успешне бизнисмене.
tegle pekmez, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Пут до успеха је као и обично трновит и не дешава се често оно што се десило Билу Гејтсу који је почео у гаражи, а завршио на Форбсовој листи. Стручњаци, али и практичари сматрају да за успешан старт и опстанак на тржишту само новац није довољан већ да је потребно и стално истраживање тржишта, односно добар маркетинг. Такође, изузетно је важно да се посао који се ради и воли јер без тога нема успеха, а за почетнике је корисно и да имају ментора.

Људи који било крећу у посао прво морају да затворе финансијску констуркцију. Често је уз новац који имају или су га добили, односно позајмили од породице и пријатеља, потребно још средстава па их пут води до банке или неког од бројних конкурса за почетнике у бизнису, а подршку су спремне да пруже и разне организације и фондације.Често се ова три извора новца морају комбиновати пре него што се окачи фирма.

500 евра за покретање платформе за онлајн трговину

Ерсте банка има искуства у подршци почетнцима у послу. О томе колико је новца потребно за старт-ап из ове банке за “Дневник” кажу:

- Планирање потребних средстава је сложен посао и захтева детаљну анализу, без обзира о којој делатности се ради. Код прозводних предузећа  потребно је утврдити која су основна средства неопходна за заокруживање производног циклуса. Поред тога, треба утврдити и колико се обртних средстава мора обезбедити за сировине. Треба урачунати и средства потребна за текуће пословање, а у периду док не почне наплата од продате робе, односно треба израчунати колико је новца потребно да предузеће опстане до прве наплате.

4.000 евра за старт производње амбалаже од природних материјала

Банкама које ће клијенту финансијски помоћи стало је да посао успе и да се развија и зато треба користити њихове услуге кад год је то могуће. Ерсте банка, у сарадњи са Европским инвеситционим фондом има, рецимо, програм Корак по корак који нуди могућност кредитирања почетника у пословању без додатних средстава обезбеђења. Поред новца помажу им да управљају финансијама, истражују тржиште и конкурекцију и раде маркетиншке кампање, а у банци сматрају да је овај вид подршке исто толико важан као и новац.

Што се тиче идеја за почетак бизниса њих има и те како и не захтевају посебно велика средства. Платформа за онлајн трговину може се покренути за само 500 евра, а за развој треба још 100 евра. За неке друге послове потребно је више новца, а шта ће се изабрати зависи од онога који креће у посао, ситуације на тржишту.


Почетак се учи

Већ годину дана при Еконосмком факултету у Београду ради Старт ап центар.

- Знање је лако стећи али упркос бројним позивима и конкурсима новац није лако обезбедити - каже др Благоје Пауновић који предаје предузетништво на том факултету. - Предузетници који покрећу посао везан за високе технологије лако налазе финансијере. За мини производне погоне то је много теже. До новца је теже доћи, а и када добију кредит и отпочну посао плаћају веће камате него колеге у окружењу, што им отежава почетак бизниса.


Србија је позната по производњи воћа, а произвођачи често нису задовољни откупном ценом. Једно од решења је прерада, односно производња сокова или yемова, а за почетак овог бизниса потребно је од 5.000 до 7.000 евра, што зависи од врсте опреме и капацитета. За тај новац може се купити пастеризатор, дупликатор, цедилица, млин, машина за прање, сушара, пунилица. Треба додати и вредноот воћа, шећера, разних адитива, трошак за амбалажу и транспорт, односно  испоруку робе. Додатни трошак су и прибављање неопходних сертификата. Надлежни морају да утврде да ли простор у коме се производња покреће испуњава услове за такву врсту производње и да издају потребне сертификате.

Амбалажа од природних материјала све је траженија, а за покретање ове врсте производње потребно је од 4.000 до 12.000 евра. Наравно, мања цифра значи мањи капацитет и скромнију понуду. Тржиште се развија што је свакако предност. Производња модерних миришљавих свећа може се покренути и  регистровати и у стану или кући. За калупе, сировине и грејаче потребно је за старт 5.000 евра.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести