Раст Србије може бити 3-4 одсто наредних година

БЕОГРАД: „Србија наредних година може да остварује привредни раст на нивоу од три-четири одсто годишње, и на тај начин би у наредних неколико година могла да достигне ниво привредне активности из времена бивше Југославије, односно из 1989. године, каже за ФоНет економиста Петар Ђукић.
bdp/Pixabay
Фото: Pixabay

Он каже да је могуће да ће неке велике инвестиције погурати привредни раст у наредном периоду. Међутим, искуства из претходних инвестиционих циклуса говоре да такве инвестиције углавном нису успеле да покрену и мале инвестиције.

Ђукић истиче да ми не можемо да добијемо резултате преко ноћи. Ми немамо одговарајући амбијент, немамо структурне промене, немамо реформисана јавна предузећа, имамо велику јавну потрошњу и огромну корупцију, и имамо ситуацију на коју указује и Фискални савет, да наш привредни раст заостаје за нашим потенцијалима развоја, који би били негде око пет до 5,5 одсто, а ми сада имамо раст који је око два одсто мањи.

"Под условом да не дође до глобалне кризе, и да се светски раст задржи на нивоу од око три одсто, ми имамо перспективу да растемо по стопи између три и четири одсто, рекао је Ђукић и подсетио да Србија од времена фискалне консолидације, односно од 2015. године, има просечан привредни раст од око 2,5 одсто годишње.

Ђукић истиче да са таквим стопама раста, Србија може у наредних неколико година да достигне онај ниво привредне активности из времена бивше Југославије, односно 1989. године, а по питању стандарда је испод тог времена, али и оног стандарда из 2008. године каде се за тадашњу плату од 470 евра могло да купи добара у вредности данашњих око 600 евра.

Он је указао да последњих неколико година имамо ситуацију да евро губи своју вредност у односу на динар, тако да поређења БДП и просечних плата у еврима не дају реалне слику.

Говорећи о прогнозама да би Србија, под одређеним условима, могла да достигне привредни раст и од седам одсто годишње, Ђукић истиче да су прошла времена када су стопе раста биле знатно веће од 3 одсто годишње.

„Стопе раста од шест до седам одсто данас су резервисане за Индију, чак не више ни за Кину. Таквих високих стопа раста у свету више нема. Све пројекције међународних институција, попут ММФ и Светске банке говоре да такве стопе не могу нигде да се остваре, рекао је Ђукић.

Ипак наглашава да такав раст понегде може да се деси, али само краткорочно.

„Ми смо такав случај имали током 50-тих година прошлог века, после рата, када је била веома ниска основица, и када смо имали стопе раста од 7-10 одсто у периоду од десетак година. То су давно прошла времена. Ми сада нисмо на тако ниском нивоу, нити смо таква економска атракција каква смо били у том времену, указао је Ђукић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести