Референтна камата задржана на 1,25 процената

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на седници да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 1,25 процената.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

У саопштењу Народне банке Србије се каже да је доносећи такву одлуку, Извршни одбор, пре свега, имао у виду очекиване ефекте већ предузетих мера монетарне политике ради ублажавања негативних ефеката ширења вируса корона (Ковид-19).

Претходна смањења референтне каматне стопе - на најнижи ниво у режиму циљања инфлације, наставиће да и у наредном периоду, у амбијенту високе ликвидности банака, делују на кретања у финансијском и реалном сектору и доприносе очувању повољних услова финансирања привреде и грађана и расту њиховог расположивог дохотка, кажу у НБС.

Такође, наводи се, Извршни одбор је имао у виду и очекиване ефекте обимног пакета фискалних мера (од око 11 одсто бруто домаћег производа -БДП), којим је обезбеђена подршка приватном сектору, како би се подстакао што бржи опоравак наше привреде од ефеката пандемије. Истовремено, Извршни одбор истиче да је Народна банка Србије спремна да реагује у складу са евентуалним додатним ефектима пандемије у домаћем и међународном окружењу.


Неизвесност на глобалном тржишту

Кретања у међународном окружењу и даље карактерише неизвесност, пре свега у погледу глобалног опоравка од ефеката пандемије и дешавања на међународном финансијском и робном тржишту.

Бројне централне банке у свету реаговале су у претходном периоду ублажавањем својих монетарних политика, конвенционалним и неконвенционалним мерама, како би умањиле негативне ефекте кризе.

Опоравак зоне евра, с којом Србија остварује најзначајније трговинске и финансијске везе, требало би да буде подстакнут предузетим мерама Европске централне банке усмереним на повећање ликвидности и пружање подршке повољним условима финансирања.


Извршни одбор наглашава да је доношење поменутих подстицајних мера било могуће у условима обезбеђене ниске и стабилне инфлације.

У складу са очекивањима Народне банке Србије, инфлација је успорила од почетка године - на 0,7 одсто међугодишње у мају, највише под утицајем ефекта високе базе код цена поврћа из прошле године и нижих текућих цена нафтних деривата, услед знатног пада светске цене нафте.

Постепено приближавање инфлације централној вредности циља очекује се у средњем року, чему би требало да допринесе опоравак тражње, подстакнут мерама монетарне и фискалне политике, наводи се у саопштењу.

Извршни одбор је посебно истакао чињеницу, кажу, да је Србија ову глобалну кризу дочекала у знатно повољнијој позицији него претходне кризе, што је омогућило доношење монетарних и фискалних мера којима ће ефекти кризе на привреду Србије бити знатно ублажени.

„Готово је извесно да су се највећи негативни ефекти пандемије, код нас осетили у априлу и да ће у наредним месецима уследити опоравак, подстакнут предузетим мерама, које ће водити расту бруто домаћег производа у 2021. години од најмање 6 одсто. То потврђују и показатељи економске и спољнотрговинске активности за мај, који указују на опоравак у односу на април, као и водећи индикатори економских очекивања за јун, и за Србију и за зону евра”, наведено је у саопштењу НБС.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести