НБС: Смањена референтна каматна стопа

БЕОГРАД: Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) одлучио је да настави са ублажавањем монетарне политике и референтну каматну стопу снизио је за 25 базних поена, на ниво од 1,25%, уз оцену да би то могло ублажити ефекте пандемије корона вируса и водити расту БДП у 2021. од најмање шест одсто, саопштила је данас НБС.
nbs tanjug
Фото: Tanjug

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор НБС имао је у виду да размере кризе у свету изазване ширењем корона вируса захтевају додатну подршку монетарне политике домаћој економији да би се ублажили негативни ефекти те кризе и подстакао привредни раст у наредном периоду.

Извршни одбор је имао у виду претходно донете мере знатног ублажавања монетарне политике и фискалне подстицаје, али и чињеницу да је Србија ову кризу дочекала у знатно повољнијој макроекономској позицији него претходне кризе.

На тај начин је отворен простор да се додатну експанзију монетарне политике и подршку привредном опоравку земље.

Извршни одбор наглашава да је одлуку о смањењу референтне каматне стопе донео у условима обезбеђене ниске и стабилне инфлације, чије је успоравање настављено и у априлу, на 0,6 одсто међугодишње, у складу са очекивањима НБС.

Према оцени Извршног одбора, инфлација би у остатку године требало да се креће око доње границе дозвољеног одступања од циља (три одсто плус-минус 1,5 одсто) у условима ниже агрегатне тражње, као и нижих увозних цена, укључујући и цене нафте.

За Србију је посебно важан опоравак зоне евра, који би требало да буде подстакнут недавно донетим додатним мерама Европске централне банке (ЕЦБ) којима се повећава ликвидност и пружа подршка повољним условима финансирања.

Координиране акције монетарне и фискалне политике у многим земљама света требало би да допринесу повољнијим условима финансирања и подстицању опоравка привреде.

Извршни одбор је имао у виду и да се због лошијих изгледа за глобални привредни раст очекује да ће цене примарних производа на светском тржишту, пре свега цене нафте, остати на релативно ниском нивоу и у наредном периоду.

Извршни одбор истиче да ће додатним смањењем референтне каматне стопе, заједно с претходно донетим мерама монетарне и фискалне политике, ефекти пандемије на привреду Србије бити знатно ублажени.

Оцењено је да су се највећи ефекти кризе, као и у већини других европских земаља, у Србији осетили у априлу, уз процену да ће наредних месеци уследити опоравак, подстакнут предузетим мерама, који ће водити расту БДП у 2021. години од најмање шест одсто, без угрожавања ценовне и финансијске стабилности, наводи се у саопштењу НБС.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести