Реформе захтевају време, као и прављење реформ торте

БЕОГРАД: Србија је од Немачке добила 1,8 милијарди евра развојне помоћи за спровођење реформи, речено је данас на свечаности поводом 15 година активности пројекта "Реформа јавних финансија у Србији" који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ).
GIZ
Фото: Tanjug

"Сарадња коју данас обележавамо у суштини подржава добро управљање у области финансијских питања, која су јако битна у процесу приступања Србије Европској унији", истакла је Катрин Чигановски, руководилац привредног одељења у Амбасади Немачке у Београду.

Немачка подржава тај циљ Србије, што је и немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила јуче након сусрета са председником Србије Александром Вучићем, навела је она.

Пројекат "Реформа јавних финансија у Србији" који је, између осталог, допринео увођењу система пореза на додату вредност у Србији 2005., захваљујући чему су генерисани приходи од 35 милијарди евра, завршен је данас, али ће га већ сутра заменити нови "Реформа јавних финансија - финансирање агенде 2030.", истакла је Чигановски. 

Према њениум речима, с новим пројектом ће се наставити сарадња са досадашњим партнерима - Министарством финансија Србије, Пореском управом, Државном ревизорском институцијом и многим другим државним институцијама.

За Србију је, сматра, од одлучујућег значаја да ангажованим реформама доприноси јачању правне сигурности и владавини права, али на том путу, како оцењује, преостаје још доста посла.

У оквиру билатералне сарадње у области јавних финансија, тежиште је на почетку било на увођењу система ПДВ-а, чиме су генерисани приходи који, како каже, одговарају прошлогодишњем БДП-у Србије, а након тога је дошло до проширења мера на област буџетске контроле и јачање Пореске управе.

Директорка Пореске управе Драгана Марковић је истакла да, захваљујући изузетној подршци ГИЗ-а, рад управе иде у смеру примене најбољих међународних искустава.

"Успели смо заједно на многим пољима да постигнемо добре резултате, а посебно бих издвојила подршку на јачању превентивног деловања Пореске управе пре свега кроз едукацију пореских обвезника, а све у циљу добровољног измиривања пореских обавеза, као и подршку на усавршавању запослених у Пореској управи", рекла је Марковић.

Указала је и на значај заједничке реализације кампање "Порез плати да ти се добрим врати", на помоћ при едукацији најмлађих о важности плаћања пореза, и на изузетно важно укључивање у борбу против сиве економије.

Председник Државне ревизорске институције Србије (ДРИ) Радослав Сретеновић је навео да је ГИЗ значајан партнер ДРИ и да опредељеност наше земље ка већој одговорности у јавним финансијама представља значајан заокрет у тој области. 

Мирјана Чојбашић из Министарства финансија се захвалила Немачкој која је 2002. године препознала реформу јавних финансија као приоритет, и оценила је изузетно позитивном сарадњу са ГИЗ-ом.

Пројекат "Реформа јавних финансија у Србији" део је програма Немачке развојне сарадње који у име Савезне Републике Немачке спроводи ГИЗ у сарадњи са Министарством финансија Републике Србије.

Вођа пројекта ГИЗ-а Биргер Нере рекао је да сви воле реформ торту, али да је за њу потребан рецепт, квалитетни састојци, опрема, људи и добар шпорет, додајући да се сви ти елементи могу пресликати и када говоримо о јавним финансијама.

Како је објаснио, програм реформи предсатвља рецепт, а у састојке спадају закони који су прилагођени међународним стандардима и тековинама ЕУ, кухињска опрема и прибор су Министарство финансија и ДРИ, кувари смо сви ми који радимо по упуствима из рецепта, а шпорет је друштво, односно јавност, које уме, како је рекао, понекад добро да запржи.

"Неки од нас су нестрпљиви у кухињи чекајући да се торта испече, али за све је потребно време. Исто је и са реформским процесима, јер се тек на крају види да ли је све успело", рекао је Нере, додајући да је за торту потребан и новац и зато је нови програм назван финансирање агенде 2030.

Наводећи да ће гостима на данашњој свечаности бити послужена реформ торта, Нере је поручио да, међутим, реформе у Србији нису завршене али да је важно да Србија и ГИЗ наставе заједнички рад пратећи постојећи рецепт.

Циљ новог пројекта је да се у систему јавних финансија утемеље начела транспарентности, владавине права, ефикасности и оријентисаности ка потребама грађана у складу са стандардима ЕУ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести