Родић: Мере НБС смањиће дивљу градњу

БЕОГРАД: Потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић поздравио је данас нове привремене мере Народне банке Србије које би требало да олакшају грађанима приступ стамбеним кредитима и оценио да ће предфинансирање изградње станова смањити дивљу градњу.
zgrada klima uredjaji
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Према његовим речима, мера предфинансирања станова је добра за све - привреду, инвеститоре, извођаче, купце и државу.

"Због предфинансирања изградње станова биће већег обрта новца, прилива у континуитету и омогућиће избегавање рада на црно, јер ће потенцијални извођачи радова имати годину дана финансирање унапред за извршење својих радова, тако да неће морати да ангажују раднике на црно, да се кредитно задужују, а на крају, купац имаће квдарте јефтиније него што ће их платити када је објекат готов", рекао је Родић за Танјугг.

Осим инвеститора, извођача и купца, додаје он, добија и држава, јер је тај новац усмерен директно у производњу, а не у потрошњу, те ће на тај начин и држава имати директно и индиректно пуњење буџета, а смањиће се и инфлација.

"То је много позитивно и добро, јер су то динарски кредити, на тај начин се избегавају курсне разлике које би могле да се јаве у току изградње тих станова, подигну цене материјала и осталог", указао је Родић.

Тај начин финансирања привреде, каже он, постојао је пре много година, када се показао као ефикасан, а сада НБС поново на тај начин поспешује производњу, учврстује динар и избегава непредвиђену инфлацију, односно деваливрање динара у односу на евро.

"То ће омогућити да се избегне црно тржисте и дивља градња, јер ће сваки инвеститор који буде решио да гради станове за тржиште и тражио предфинансирање морати да има уредну документацију, грађевинску дозволу, решене правне односе и пројекат који је одобрен и којег ће морати строго да се држи", навео је Родић.

На тај начин, подвлачи он, грађевина се враћа у легалне токове.

Напоменуо је да је грађевински сектор и током епидемије вируса корона радио, са нешто мањим бројем радника због немогућности радника из Северне Македоније и Републике Српске да дођу у нашу земљу.

"Међутим, све је радило, а после отварања граница повећала се и динамика радова како би се постигли рокови који су обећани купцима", рекао је Родић и додао да су грађевинску индустрију одржале и инвестиције државе у инфраструктуру.

Родић каже да се у нашој земљи тек очекују велика градилишта, јер су, додаје, потребе јако велике, а још су веће за одржавање постојеће инфраструктуре и стамбеног фонда.

"Нама је око 1.700.000 станова, односно сто милиона квадрата стамбеног простора зрело за реконструкцију да се промене водоводне цеви, инсталације, столарија, подови, изврши термоизолација... А то за грађевинску индустрију много значи", рекао је Родић.

Оцењује да ће грађевински сектор имати више посла него капацитета са којима располаже и поздравио пројекат државе "Моја прва плата" да се обнови радна снага које у грађевини не само што нема, већ је и јако стара.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести