Септембар месец одлуке за Петрохемију, Азотару и МСК

Прошлогодишње упозорење шефа Канцеларије Светске банке у Београду Стивена Ндегве да је Србији, да би „купила карту за евопски брзи воз”, потребно да одржи макроекономску и фискалну стабилност, унапреди ефикасност државне управе и убрза реформе јавних предузећа, надлежни државни органи схватили су озбиљно и латили се посла.
Hemijski kompleks MSKA petrohemija/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Но, од сва три предуслова за брже достизање европских стандарда, чини се да је најтеже испунити убрзање реформи јавних предузећа јер, и када се одлуке о томе донесу, заинтересованих инвеститора нема или још увек чекају боље време или повољнију цену.

Наиме, држава је чврсто одлучила да реши питање петрохемијског комплекса приватизацијом МСК-а у Кикинди, те панчевачих Петрохемије и Азотаре. Међутим, ни на другом јавном позиву за приватизацију МСК-а, који, за разлику од друга два предузећа из петрохемијског комплекса, послује позитивно, заинтресованих купаца није било. Стечај у Азотару из техничких разлога није уведен, па је одложен за наредни месец. При томе, свих око 900 радника определило се за социјални програм те ће се „Азотара” наћи у стечају без иједног запосленог. Министар енергетике Александар Антић најавио је да ће се та фабрика продавати из стечаја, односно да ће држава покушати да нађе стратешког партнера.

Позив за приватизацију „Петрохемије” најављен је за наредни месец. То предузеће сада послује по Унапред припремљеном плану реорганизације, стара дуговања су делом отписана, а већим делом повериоци су конвертовали потраживања у власнички капитал.

Прошле године се чуло да заинтересованих за приватизацију управо те три фабрике петрохемијског комплекса има, и чак су помињане неке светски познате компаније. Међутим, други неуспешни тендер за приватизацију МСК-а и одлазак „Азотаре” у стечај показују да, или инвеститори чекају нижу цену, или за те две фабрике заста нема заинтересованих.

Ускоро се очекује и расплет око Петрохемије јер ће се тек онда видети да ли су претходне најаве о заинтересованости страних компанија биле реалне. Већ сада је извесно да се питање петрохемијског комплекса мора што пре решити, макар и МСК и Петрохемија поделили судбину Азотаре па се онда продавале из стечаја, али без радника.

Љ. Малешевић

Укупно запослено око 3.000 радника

У фабрикама петрохемијског комплекса запослено је око 3.000 радника. С обзиром на то да су радници Азотаре прихватили државни социјални програм, преостали су запослени у МСК и Петрохемији. За њих држава треба или да припреми социјални програм или да од будућег инвеститора тражи да се њихова радна места сачувају на одређени период.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести