Софтвераш у Србији заради и 8.500 евра месечно

Ближи се упис у средње школе и на факултете, а плате, које се евентуално могу добити на неким радним местима, могле би да послуже као својеврсни водич за одабир занимања.
programeri, ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Да најбоље плате у Србији имају они који раде у ИТ сектору већ неколико година је реалност, јер послодавци знају да вреднују рад и знање запослених.

Зараде у области рачунско програмирање, консултантске и с тим повезане делатности и даље су једине у Србији које премашују 200.000 динара, односно у ковертама је у априлу , у просеку, било 234.607 динара. То су подаци Републичког завода за статистику, а када се привредна грана разбије и погледа само ИТ , добија се  је мало прецизнија слика и о примањима и о могућностима коју ова област пружа.

Просечна плата у ИТ сектору у Србији у 2021. години, према подацима сајта за запошљавање ИТ кандидата Helloworld.rs, била је већа од 1.500 евра, а највећа је била за сениор софтвер девелопера (на платформи ИТ инсајдер) од 8.500 евра.

Такође, ове године се очекује раст плата у ИТ сектору у Србији од 30 одсто.

Просечна плата у ИТ сектору у Србији у 2021. години, према подацима сајта за запошљавање ИТ кандидата HelloWorld.rs, била је већа од 1.500 евра

По подацима са платформе ИТ Инсајдер, 62 одсто коментара о послодавцима је било позитивно односно аутори коментара ИТ стручњаци препоручују оцењену компанију.

У Србији расте интересовање за информацијама о ИТ компанијама, наведено је у саопштењу.

ИТ Инсајдер је платформа где сви заинтересовани могу да се информишу о послодавцима у ИТ индустрији и прочитају искуства о раду, као и искуства са разговора за посао.

Приликом писања коментара, бивши и садашњи запослени оцењују општи утисак о компанији, могућност напредовања, бенефиције које послодавац пружа и дефинишу позитивне и евентуалне негативне стране рада.

Највише позитивних оцена имали су и коментари који говоре да у ИТ фирмама постоје изазовни пројекти, прилика за усавршавање и напредовање, флексибилно радно време, добри односи у компанијама, као и добијање повратне информације након разговора за посао, прилика за усавршавање и напредовање, флексибилно радно време, добри односи у компанијама, као и добијање повратне информације након разговора за посао.

Како би се ниво транспарентности домаће ИТ индустрије подигао на виши степен, на ИТ инсајдеру додата је секција “Плате”, где домаћи стручњаци могу анонимно да напишу своје нето износе плата.


Недостаје 20.000 програмера

Процена Привредне коморе Србије је  да нашем ИТ сектору недостаје више од 20.000 стручњака.

Прошле године у Србији су пословала 3.354 активна предузећа у домаћој информатичкој индустрији, у којима је било запослено 41.476 радника.


Просечна априлска зарада у Србији, да подсетимо, по подацима Републичког завода за статистику, била је 73.012 динара.

Просечна зарада виша од 100.000 динара у априлу је исплаћена у 14 области. Зараде у области рачунско програмирање, консултантске и с тим повезане делатности и даље су једине које премашују 200.000 динара, односно у ковертама је, у просеку, било 234.607 динара. Запослени у овој области су у априлу, у просеку, зарадили 63.298 динара више од оних који су на другом месту по висини зараде, у ваздушном саобраћају - 171.309 динара. Након њих следе зараде запослених у области научно истраживање и развој, који су у априлу, у просеку, зарадили 148.785 динара, те областима производња дуванских производа - 145.864 динара и експлоатација сирове нафте и природног гаса  140.413 динара У области финансијске услуге,  осим осигурања и пензионих  фондова просечна априлска зарада била је 129.802 динара, у области управљачке делатности, саветовање у вези с управљањем - 129.128 динара, а у области производња кокса и деривата нафте априлске просечне зараде биле су 124.251 динара.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести