Соларна струја у кућу долази за око 7.500 евра

Са доста сунчаних дана Србија има велики потенцијал за производњу соларне енергије, али је њена употреба у стамбеном сектору још у повоју.
e
Фото: Pixabay.com

С друге стране, недавно усвојени закони у сектору енергетике, као и ниже цене соларних технологија, подижу очекивања да ће се ситуација ускоро променити. „Одлучио сам се за инвестицију у соларне панеле јер сам хтео да будем енергетски независан у што је могуће већој мери, а поред тога и да допринесем смањењу загађења ваздуха у свом граду“, објашњава Никола Рађеновић који је на своју кућу у Батајници надомак Београда уградио соларне панеле.

Када се распитивао за могућности финансирања соларних панела, Никола Рађеновић је сазнао у својој банци за ГЕФФ кредитну линију Европске банке за обнову и развој која грађанима нуди наменске кредите и бесповратна средства за улагања у обнову својих домова и побољшање енергетске ефикасности.

Истиче да соларним панелима покрива готово све потребе домаћинства и да струја може да се производи током целе године, а да поготово од марта до новембра, према његовом искуству, могу да се обезбеде довољне количине енергије за снабдевање просечног домаћинства.

Поред бриге о томе да ли ће панели производити довољно соларне енергије, потенцијалне инвеститоре брину и трошкови. Уз помоћ ГЕФФ кредитне линије, Никола Рађеновић је обезбедио кредит од 9.000 евра, а 1.600 евра добио је назад од банке након завршене инвестиције, као бесповратна средства. Верује да ће инвестицију отплатити у периоду од седам до 10 година.

ЕБРД ГЕФФ кредити тренутно су доступни у банкама УниКредит и Ерсте. До сада је више од 2.000 домаћинстава искористило ту погодност, а најчешће инвестиције биле су замена столарије, котлови за грејање, термо изолација. Интересовање за соларне панеле расте у последње време.

У “Телефон инжењерингу”, фирми која је специјализована за пројектовање и изградњу соларних електрана, објашњавају да је за просечно домаћинство у Србији потребна електрана од пет до десет kW, која може бити инсталирана за неколико дана, а отплата кроз смањење трошкова се може очекивати у року од пет до седам година.

Иако енергетска побољшања доприносе значајном смањењу потрошње енергије и дугорочно трошкова за струју и грејање, почетни финансијски издаци могу бити високи. Да би помогли власницима кућа да инвестирају у зелена решења, ЕБРД путем ГЕФФ програма пружа кредите, а техничку помоћ и бесповратна средства обезбедили су донатори Европска унија, Аустрија и билатерални донатори Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF).

Цео Балкан обухваћен

До сада је кроз ГЕФФ програм више од 7.000 домаћинстава на Западном Балкану уложило око 40 милиона евра у побољшање енергетске ефикасности. Ове инвестиције већ доприносе уштеди више од 31 милион kVh енергије и преко 11.200 тона емисије CО2 годишње, што је еквивалентно уклањању више од 6.000 аутомобила са улица.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести