Србија и Албанија предњаче у привредном опораваку

Директорка Светске банке за регион Западног Балкана Елен Голдстин изјавила је јуче да је добар привредни опоравак прошле године посебно забележен у Србији, Албанији, а делимично и у Босни и Херцеговини, док је успоравање регистровано у Црној Гори.
Раднице у производном погону "Новитета" фото: архива Дневника
Фото: Dnevnik.rs

На конференцији за медије, која је преношена из Скопља путем видео-линка, Голдстинова је истакла да је посебно важно што се бележи отварање нових радних места у региону, као и пад буyетских дефицита.– Видимо стабилизацију привредних кретања у целом региону – рекла је Елен Голдстин. – Фискални дефицити се смањују на различите начине. Неке земље буyетски дефицит смањују путем ригорозних економских реформи, док друге, попут Црне Горе, то чине кроз смањење плата, пензија, али и јавних инвестиција, што ће на дужи рок имати негативне последице.

Она је истакла да се опоравак раста убрзао у 2016. години, при чему нарочито охрабрује тенденција смањења незапослености и сиромаштва.По најновијем извештају Светске банке о економским кретањима у земљама Западног Балкана, више радних места и ниске цене помажу смањењу сиромаштва у региону, с просечном стопом сиромаштва која је у 2016. години опала готово два процентна поена у Албанији, Македонији, Црној Гори и Србији, допуњујући тако друге користи које су помогле у извлачењу око 240.000 људи из сиромаштва у протекле три године.

Највише нових радних места

Србија је имала највећи раст нових радних места у региону Западног Балкана од 7,2 одсто прошле године, каже економиста Светске банке, Екатерина Вострокнутова

„Србија је такође једина земља у региону која је смањила екстерни дефицит и ризик од екстерне изложености, захваљујући добрим реформама...док је екстерни дефицит у другим државама региона повећан због удруженог ефекта великих инвестиционих пројеката који се спроводе и ниских цена сировина”, рекла је Вострокнутова новинарима у Београду.

Према њеним речима, још једна добра вест је да Србија и Албанија настављају са процесом фискалне консолидације и да су једине две земље у региону које настављају са смањењем јавног дуга.

„Успех Србије је резултат недавних реформи”, навела је Вострокнутова, додајући да се и пораст запослености који је забележен у региону дугује реформама које се спроводе у погледу побољшања инвестиционе климе, смањења фискалног дефицита и реорганизовања јавног сектора.

Земље Западног Балкана, такође, бележе бржи привредни раст него у 2015. години, при чему је раст региона процењен у 2016. години на 2,8 одсто, а за ову годину на 3,2 процента, наводи се у извештају.

Убрзање раста у Србији и Албанији је, по оценама Светске банке, компензовало слабију привредну експанзију у Црној Гори и Македонији, док је на Косову забележено успоравање раста прошле године, наводи се у извештају.

Бруто домаћи производ Србије ће остварити раст од три одсто у овој години, а у 2018. години од 3,5 процената, наводи се у извештају.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести