Субвенције за домаће фирме дале више радних места од плана

БЕОГРАД: Иако је планом Министарства привреде било предвиђено да се кроз 72 пројекта за субвенционисање предузећа у Србији запосли 12.383 радника, посао је добило чак три пута више људи, каже државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.
dragan stevanovic, tanjug video
Фото: Драган Стевановић, фото: Танјуг (Видео)

Иако је планом Министарства привреде било предвиђено да се кроз та 72 пројекта за субвенционисање предузећа у Србији запосли 12.383 радника, посао је добило чак три пута више људи, каже државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Наиме, од 2006. године од када у Србији постоји систем подстицаја, уговором је било предвиђено да та 72 пројекта запосле најмање 12.383 радника, а када су пројекти анализирани, испоставило се да је запослено 39.953 људи, рекао је Стевановић за Танјуг.

До 2015. године, највише субвенција за запошљавање нових радника, добијала су углавном страна предузећа, међутим, од када је 2015. усвојен Закон о улагањима, а након усвајања посебне уредбе у јануару ове године, ситуација је боља, кажу у министарству, и за домаће предузетнике.

Нова уредба, истичу, изједначава домаће са страним инвеститорима.

"У 2015. област подстицаја је први пут законски регулисана. До тада се то решавало кроз уредбе које су увек биле недоречене и остављале су простор за шпекулације и за анализе да ли је нешто како треба или није. Фокус је заиста био на страним инвеститорима", објашњава Стевановић.

Сада, каже, и мали инвеститори у Србији могу да конкуришу за подстицајна средства.

"Подстицаје сада могу добити они који уложе 100.000 евра и запосле најмање десет људи", прецизирао је он.

Нова правила иду на руку и неразвијенијим деловима Србије, јер они који одлуче да тамо инвестирају, могу да добију веће подстицаје него они који се одлуче за Београд, Нови Сад или неки други развијенији град.

"Предузећа која планирају да инвестирају у неразвијена подручја могу да остваре подстицаје и до 7.000 евра по радном месту, док је у развијеним општинама то 3.000 евра", навео је Стевановић.

Већу шансу за пословне успехе, каже, сада би могли да имају они који се одлуче да уложе у пољопривреду и рибарство, а из Уредбе су изузети пројекти који се баве развојем софтверског инжењеринга.

Од шест домаћих компанија које су од 2015. године добиле подстицаје, прва је била компанија Бања Комерц Бекамент која је запослила 70 људи.

Наредне године, њен пример су следиле компаније ФОС из Сурдулице и ТИМ-ЦОП из Темерина које планирају да запосле најмање 325 радника.

Ове године, подстицајна средства су добиле фирме, Свети Никола из Сечња, Чипс веј из Чачка и МИтас из Руме.

"Вредност свих ових инвестиција је око 20 милиона евра. У том износу је 4,1 милиона евра који ће се обезбедити из буџета, за око 800 радних места", каже Стевановић.

Томислав Бајевић, генерални директор компаније "Чипс веј" из Чачка, која је потписала уговор са Владом, каже да је његова компанија тренутно у процесу испуњавања услова како би добила новац.

Услови које "Чипс веј" мора да испуни су број радника и висина инвестиције, каже он, додајући да је први услов испуњен, јер је у овој години запослио 45 људи.

Друга обавеза је, каже, да висина инвестиције његовог предузећа буде 3,1 милиона евра, од чега компанији недостаје још 100 хиљада евра.

"Држава је коректна, али ми морамо да испунимо наше услове", истиче Бајевић.

Тај услов, чачанска компанија мора да испуни до краја године, а како каже Бајевић, биће испуњен и раније, у септембру.

"Ја се надам да ћемо испунити услове до септембра, и поднети захтев за наплату прве транше", наводи.

Ова компанија је каже, купила савремену технологија за производњу флипса, који ће бити, објаснио је Бајевић, здравији од чипса, јер се праве од кукурузног брашна.

"На ту инвестицију од 3,5 милиона, држава ће дати 10 одсто", закључио је он.

Подаци министарства привреде кажу да је од усвајања Закона о улагањима 2015. године до данас, потписано 42 уговора о додели подстицаја, пет са домаћим и 37 са страним инвеститорима, а укупна вредност додељених подстицаја је више од 164 милиона евра.

Планирано је и, наводе у министарству, да се овим подстицајима отвори више од 28.000 радних места.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести