Свој новац од банке већ наплатило 10.000 грађана

НОВИ САД: Грађани Србије којима су банке приликом подизања кредита наплатиле трошкове обраде кредита и који су због тога одлучили да туже банке и траже повраћај новца или су планирали да тај корак направе, по свему судећи, сада могу да одахну.
Šalteri banke Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, одустало се од усвајања аутентичних тумачења три закона која се тичу спорова грађана са банкама, односно она су повучена из процедуре јер је процењено да су интереси грађана на првом месту. С друге стране, најаву доношења аутентичног тумачења Удружење банака оценило је као стављање тачке на вишегодишње спорење око оправданости банкарских накнада, а које је, према њиховој оцени, постало озбиљна претња стабилности финансијског система, постигнутом нивоу макроекономског развоја, а тиме и стандарду и интересима свих грађана Србије.

По речима председника Удружења “Ефектива” Дејана Гавриловића, ова тумачења требала су да помогну банакама да добијају спорове с грађанима, али срећом, тај корак није ни неправљен.

- Тумачења нису ни дошла до Скупштине, до лобирања банака, такође, није дошло, победили су правда, грађани и држава, а само су банке изгубиле и оне и треба да изгубе - каже Гавриловић.

То значи да би грађани могли да очекују да ће им новац бити враћен, а то се односи и на оне којима су, уз те трошкове, банке наплаћивале и премију осигурања стамбених кредита код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита. Наравно, да би то и успели, морају да подигну тужбе против банака. На повраћај новца може да рачуна велики број грађана Србије који су подигли кредит, а само када је реч о стамбеним кредитима осигураним код НКОСК-а, њих је више од 100.000.


Да престану да се љуте

Почетком ове године донета је пресуда која је обавезала банке да клијентима врате наплаћену премију осигурања стамбених кредита код НКОСК-а.

Након тога, многи грађани одлучили су да туже банке, а онда је уследила промена става банака према њима. Банке су, практично, биле љуте и мењале су став према клијентима који су их тужили, а који су у овој ситуацији оштећени. Наиме, они су тражили да им се новац, који им је узет, а није било потребе, врати и - сада би требало да се то и деси и да банке престану да се љуте на клијенте. 


- Број тужби се стално повећава и сада их је на судовима око 100.000, а у овом тренутку има око 10.000 правоснажних пресуда, где су грађани наплатили свој новац јер су банке поступале незаконито. Пошто је доказано да су банке незаконито наплаћивале трошкове обраде кредита, грађани желе свој новац назад. А свакако није реч о малом новцу јер се ради о износима који се крећу од неколико стотина евра па до неколико хиљада евра. Само је на основу осигурања стамбених кредита код НКОСК-а, код којих је просечна премија око 1.500 евра, реч о износу од око 150.000.000 евра. То је износ који је везан само за кредите осигуране код НКОСК, а сигурно је да ће износ бити већи због тога што су наплаћивани и трошкови обраде кредите - што је још неколико десетина милиона евра - каже Гавриловић.

Да подсетимо, да ће банке морати да врате новац који нису имали права да наплате клијентима потврђено је пресудама Врховног касационог суда. Реч је о пресудама да банке нису имале право да мењају услове кредита због промене курса швајцарског франка и да наплаћују трошкове обраде кредита.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести