Табаковић: Нето девизне резерве осам милијарди евра

БЕОГРАД: Бруто девизне резерве износе 9,7 милијарди евра и да је у злату 19,3 тона, саопштила је данас гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић.
tabakovic1, tanjug sava radovanovic
Фото: Јоргованка Табаковић, фото: Танјуг (Сава Радовановић)

Табаковић је, на презентацији годишњег извештаја о финансијској стабилности за 2016.годину, казала да бруто девизне резерве на данашњи дан износе 9,7 милијарди, а да нето девизне резерве износе 8 милијарди евра, што је, каже, оно што омогућава низак ниво премије ризика земље.

Према њеним речима само 1,7 милијарди евра су обавезе према банкама, а све остало су резерве које омогућавају стабиност.

Како је истакла при томе се све време измирују доспеле обавезе које је држава преузела 2008...

Она је рекла да је, према прелиминарним проценама, јавни дуг земље на крају јуна додатно пао на 65,7 одсто БДП-а.

Упркос екстерним ризицима у виду дешавања у зони евра и дивергентности монетарних политика ЕЗБ и ФЕД-а, финансијски систем Србије успео је да остане висококапитализовам, високоликвидан и стабилан у 2016.години, изјавила је Јоргованка Табаковић. Она је подсетила да је прошле године смањена унутрашња и спољна економска неравнотежа, да је одржано поверење инвеститора, и убрзан раст БДП-а који је достигао 2,8 одсто.

Посебно је истакла да је координацијом политика фискалне и моненарне НБС, Владе обезбеђена пад премије ризика земље који сада износи 140 поена, а 25.јула је још износио свега 132 поена.

Фото: Танјуг (Сава Радовановић)

„Не памте се такве цифре“, констатовала је она.

Табаковић је навела да је прошле године НБС наставила са политиком смањења референтне камате која сада износи четири одсто, што је за последицу имало и смањење трошкова задуживања код банака, а то је све утицало на боље резултате приврендих субјеката, који су лани имали 3,5 пута бољи финансијски резултат него претходне године.

Гувернерка је истакла да је прошле године кредитирање становништва било 33 одсто веће него 2015, при чему су у укупним пласманима 75 одсто чинили динарски кредити.

Такође је подсетила да је Европска банка за обнову и развој издала прв динарску обвезницу чиме је значајно подржала процес динаризације за који се НБС годинама залаже.

Учешће проблематичних кредита у укупним је пало у мају на 16,1 одсто, што је најнижи нио од 2010.године, рекла је Табаковић додајући да је 2015.године тај ниво износио 22 одсто.


Остварен позитиван скор од 295 милиона евра

Апрецијацијски притисци на динар се очекују до краја лета, након чега ће уобичајено доћи до супротног кретања, али ће НБС задржати доследност интервенисања на међубанкарском девизном тржишту како би спречила веће дневне осцилације курса, изјавила је Јоргованка Табаковић.

Она је истакла да је овим интервенцијама, како на страни куповине, тако и на страни продаје девиза, НБС од почетка ове године остварила позитиван скор од 295 милиона евра, при чему је купила 640 милиона евра, а продала 345 милиона евра.

Како је објаснила тиме су девизне резерве НБС повећане за 295 милиона евра.

Табаковић је нагласила да би са аспекта централне монетарне власти било неозбиљно у овом тренутку прогнозирати ниво притисака на динар у предстојећем периоду, поручивши да ће НБС као и до сада интервенисати на међубанкарском тржишту у оба правца, како би обезбедила стабилност домаће валуте.


„Акциони план за решавање проблематичних кредита НБС спроведен у целини у превдиђеним роковима“, констатовала је она додајући да је пад од шест одсто потврда да је системски, међуинституционални, и координисани проступ НБС, Владе и тржишних учесника даје жељене резултате.

Према њеним речима од 30. јуна ове године банке у Србији послују по стандардима Базел III, што значи да је њихов рад усклађен са принципима по којима послују европске банке.

„Иза нас је година у којој је одржана стабилност макроекономског и финансијског система Србије и томе остајемо посвећени у предстојећем периоду, јер без тога нема одрзивог приврендог раста“, закључила је Табаковић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести