Табаковић: Удео проблематичних кредита смањен на 5,21 одсто

БЕОГРАД: Учешће проблематичних кредита у укупним кредитима банкарског сектора Србије смањено је на 5,21 одсто на крају јуна, изјавила је гувернерка НБС Јогованка Табаковић.
tabakovic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

То је најнижи ниво учешћа проблематичних кредита откада се прати тај показатељ, рекла је Табаковић на конференцији за медије. Иначе, ниво проблематичних кредита је у мају био смањен на 5,4 одсто.

Ниво девизних резерви достигао је 12,1 милијарду евра у бруто износу крајем јуна односно више од 10 милијарди евра нето, што представља највиши ниво откада се ти подаци прате, реклаје Табаковић на презентацији "Годишњег извештаја о стабилности финансијског система за 2018. годину" НБС.

“Тако висок ниво девизних резерви обезбеђује сигурност не само у стабилним условима већ и случају потенцијалних шокова из окружења“.

Табаковић је рекла да је заједно са најновијом јутрошњом интервенцијом НБС била нето купац укупно 1,6 милијарди евра, чиме су додатно ојачане девизне резерве земље.

Девизне резерве су на крају децембра 2018. износиле 11,3 милијарде евра.

Табаковић је истакла да је у 2018. години Србија постигла највишу стопу привредног раста у последњих 10 година, очувала ниску и стабилну инфлацију и додатно ојачала домаћи финансијски систем.

То је година у којој су повећана дугорочна улагања у нашу земљу, а учешће јавног дуга у БДП додатно смањено. Такви резултати остварени су упркос изазовима из међународног окружења, попут протекционизма светских економија, геополитичких тензија или неизвесности у вези с процесом изласка Велике Британије из ЕУ, навела је гувернерка.


Зашто да слушамо ММФ за курс када имамо стабилан динар?

Гувернерка НБС Јогованка Табаковић изјавила је данас нема разлога да се послуша препорука ММФ-а да се дозволи већа флуктуација курса динара, с обзиром да постоји поверење грађана у динар и стабилност домаће валуте.

На питање новинара да прокоментарише то што је ММФ преоручио НБС да допусти мало већу флукутацију курса у оба смера, гувернерка је рекла да би би централна банка послушала савет било које међународне финансијске институције, па и ММФ-а, потребно је да за то постоје разлози.

На пример, да нисте довољно успешни и да вам тај савет обећава боље резултате. Али, у чему да очекујемо бољу стабилност у динаризацији или било чему другом ако дозволите већу флексибилност курса. Од тренутка када је у Албанији по савету ММФ-а примењена већа флексбилност курса та земеља се суочава са све већим процентом укупне евроизације, навела је Табаковић.

Она истиче да је Србија партнер ММФ-у, али да је аранжман који имамо с ММФ-ом наше власништво.

ММФ је партнер с којим се разговара, али не личимо ли вам на људе који поштују савете без да прорачунај ефекте. Ако имамо 70 милијарди динарске штедње, то је највећи доказ поверења грађана. Како ће већ флуктуација да допринесе већем поверењу у стабилност динара и динаризацију, када је управо обрнут резултат постигнут у Албанији, нагласила је Табаковић.

Гувернерка каже и да је НБС одговорна за политику коју води и да баш због такве политике очекује још већу динарску штедњу.

Што би мењали тим који успева, који даје резултат, рекла је Табаковић додајући да није у годинама када би радила нешто само да би се некоме допала.


Табаковић истиче, такође, да је током протеклих шест година НБС држала инфлацију у Србији под контролом и да је она прошле године у просеку износила два одсто, као и да су средњерочна инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде остала су усидрена.

Како каже, НБС је опрезно водила монетарну политку и референтну каматну стопу смањила два пута, за по 25 базних поена, на нивоу од три досто.

У јулу ове године додатно смо смањили референтну каматну стопу за 25 базних поена, на 2,75 одсто, што је њен најнижи ниво у режиму циљање инфлације. Међугодишњи раст кредита приватно сектору прошле године био је готово двоцифрен, са стопом од 9,9 одсто, а била је повољна и структура кредита, рекла је гувернерка.

Само у току 2018. године одборено је, наводи, више од 240 милијарди динара нових инвестиционих кредита, што је највиши износ досад.

У 2018. настављен је и позитиван тренд фискалних кретања уз фискални суфицит од око 0,6 одсто, рекла је она.

Учешће јавног дуга у БДП производу смањено је за 4,1 одсто у односу на претходну годину ,на 53,8 одсто а током ове године је и додатно смањено и у мају је износило 51,8 одсто.

“У контексту финансијске стабилности посебно је важно смањење учешћа доларског дела јавног дуга у претходне две и по године и то с једне трећине на око једну петину укупног јавног дуга у јуну ове године".

Посебно нас радује раст динарске штедње, која је данас готово четири пута већа него на крају 2012, а у јулу ове године премашила је 70 милијарди динара, рекла је Табаковић.

“То јесте одраз већег поверења грађана у домаћу валуту.

Ниска и стабилна инфлаација и опрезно вођење монетарне политике, стабилан банкарски шитем и повољна фискална кретања позитивно су допринела одржавању и јачању отпорности домаћег финансијског система и макроекономској стабилности земље, нагласила је Табаковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести