ТРЕЋИ ДАН 91. МЕЂУНАРОДНОГ ПОЉОПРИВРЕДНОГ САЈМА У НОВОМ САДУ Џон Дир ЧЕКА ВЛАСНИКА

И ове године Новосадски сајам припремио је поклон-игру за посетиоце са купљеним улазницама.
а
Фото: Dnevnik.rs

Поклон је веома вредан - трактор John Deere 5045, који дарује Компанија Ките ДОО, па зато и не чуди што је интересовање велико и кутија у које се улазнице убацују брзо пуни.

Свака купљена улазница је и купон, а да би се учествовало у поклон-игри потребно је на полеђини улазнице читко исписати податке и потом је убацити у кутију код Сајамске фонтане. Након тога треба сачекати четвртак, 23. маја, у 17 часова када ће бити извучен купон с именом срећног добитника.

Фото: Dnevnik.rs

Србија има врхунске мале пиваре

На Новосадском сајму и ове године наступа Удружење малих независних пивара Србије, које броји више од 40 чланова. Први долазак овог удружења на Међународни пољопривредни сајам поклапа се с годином његовог оснивања – 2018. На овогодишњој манифестацији представило се 10 занатских пивара, које су изнеле више од 30 врста пива, а две, из Ваљева и Новог Сада, и седам врста сајдера – газираног вина од јабуке са око пет одсто алкохола.

По речима Мариуса Лаоја из Удружења малих независних пивара Србије, на сајму први пут може да се проба домаћи сајдер, пиће које постаје све траженије у Србији, а новина има и у понуди светлих пива јер се на тржишту појавило димљеном пиво специфичног мириса, које се добија димљењем јечменог слада.

Фото: Dnevnik.rs

На штанду и хали 1а се, уз светла и тамна пива, могу пробати и црвена, има и пива с укусом воћа,као и чоколаде и банана. Крафт пива воле да пробају и мушкарци и жене, а да би то и могли да ураде – морају да буду старији од 18 година.

Све више новца за одрживу пољопривреду

Како прехранити осам милијарди становника Земље а да се истовремено не угрози производња хране за њихове потомке, један је од кључних глобалних изазова савременог човечанства, које решење тражи и проналази у концепту одрживе пољопривреде.

Одржива пољопривреда у Србији - преглед ситуације, доступни програми и искуства корисника, била је тема конференције коју је у Конгресном центру „Мастер” организовао Новосадски сајам.

Говорећи о актуелним програмима подршке одрживој пољопривреди код нас, шеф Одсека за рурални развој у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Вељковић нагласио је значај реализације ИПАРД програма у суочавању Србије с демографским изазовима, посебно миграцијом људи са села.

Фото: Dnevnik.rs

- ИПАРД програм се код нас реализује од 2017. године и, после почетног неповерења, интересовање за коришћење средстава је све веће. Све је више и пројеката који утичу на развој одрживе пољопривреде код нас, било да је реч о набавци савремене механизације или пројектима у области руралног туризма - објашњава Вељковић.

Владимир Јовановић, пројектни координатор Програма Уједињених нација за развој (УНДП), оцењује да се одржива пољопривреда у Србији спорије креће у односу на друге секторе пољопривреде или гране привреде, што је и нормално јер се у пољопривреди „планира некако све лаганије”.

Полако, али сигурно и код нас се унапређује свест о значају одрживе пољопривреде, процењује Јовановић и закључује да то није случај и са препознавањем економског интереса у бављењу тим видом пољопривредне производње.

Д. Млађеновић - Л. Радловачки

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести