Три милијарде долара инвестиција у Чукару пеки, Јадар и РТБ

БЕОГРАД: У Србији ће бити уложено скоро три милијарде долара у наредних шест година у отварање рудника Чукару пеки код Бора и рудника "Јадар" код Лознице, као и у РТБ Бор, изјавио је данас помоћник министра рударства и енергетике Иван Јанковић.
rudari, pixabay.com
Фото: pixabay.com

То су стратешки пројекти за Владу Србије, истакао је Јанковић на отварању другог дана девете Међународној конференцији о минералним ресурсима у Србији "Покретачка снага економског развоја" и додао да је зато планиран додатни ниво инвестиционих улагања.

"Са почетним улагањима од близу 500 милиона долара за отварање рудника Чукару Пеки од стране компаније Ракита (Зиђин), затим за отварање рудника Јадар преко једне милијарде долара од стране компаније Рио Тинто, као и предвиђеним улагањима од 1,26 милијарди долара у РТБ Бор и рудник Мајданпек долазимо до близу три милијарде долара који ће бити инвестирано у сектор рударства у наредних шест година", рекао је Јанковић и додао да се та улагања само на металичне минералне сировине.

Он је навео и да је у нашој земљи присутан велики број компанија које се баве рударством, зато што се активно ради на унапређењу амбијента за пословање.

У Србији је покренут снажан инвестициони циклус у сектору рударства, гоелошких истраживања и у делу експлоатације, навео је Јанковић. и додао да је, на пример, до 2010. било 108 истражних поља са улагањима од 24 милиона евра, а да је 2018. било 140 истражних поља 2018. само у центрланој Србији са улагањима око 100 милиона евра.

"Код експлоатације лежишта минералних сировина ниво инвестиција је значајно већ и од децембра 2014. до дцембра 2018. био је укупно инвестирана једна милијарда евра. Када говоримо о улагањима у енергетске мининералне сировине имамо близу четири милиајрде долара инвестиција, пошто ћемо у нарендом периоду отворити површински коп Радљево у оквиру рударског басена Колубара".

Јанковић каже и да је рударска производња у 2018. години износила скоро 79 милиона тона руде, од чега је највише било угља 47 одсто, 22 одсто су метали, неметаличне сировине 29 одсто и нафта и гас два одсто.

Најавио је да ће у наредном периоду бити значајно повећана производња руда, због чега ће бити повехцан раст БДП-а и учешће рударског сектора са два на предвиђених пет одсто у БДП-у.

Због тога ће бити отворено и неколико хиљада радних места, а којих сада у том сектору има нешто више од 26.000.

"Повећан је бројо радних места за седам одсто у трећем кварталу 2019. у односу на 2018. годину", навео је Јанковић.

Он је рекао и да ће заштита животне средине бити један од приоритета, као и да ће током ове и наредне године бити донети још неки правилници потребни за фунционисање геологије и рударства.

"Дакле, модерно и одрживо рударство уз пуно поштовање интереса Републике Србије и пуна сигурност за постојеће и будуће инвестиције", поручио је помоћник министра.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести