Триповић: Спустићемо јавни дуг на 47 одсто БДП-а

БЕОГРАД: Учешће јавног дуга у бруто домаћем производу Србије смањено је скоро 20 одсто за четири године, а план Управе за јавни дуг је да се спусти на ниво од око 47 одсто до краја 2022. године, каже Ана Триповић, в.д. директора Управе за јавни дуг.
dugovanja dug dugovi pixabay
Фото: Pixabay.com

"Успели смо да спустимо јавни дуг, који износи око 23,8 милијарди евра, на ниво од 51,9 одсто БДП-а, а циљ Управе за јавни дуг јесте да се на крају 2022. године он смањи на 47,2 одсто БДП-а", изјавила је Триповић у интервјуу за најновији број "Магазин Бизниса".

На смањено учешће јавног дуга у БДП-у су, како наглашава, утицале високе стопе привредног раста, ниска и стабилна инфлација, уравнотежене јавне финансије и свеукупне мере фискалне консолидације које спроводи Влада Србије.

Подсећа да је на крају 2015. јавни дуг износио 70 одсто БДП-а, а да је захваљујући фискалним и структурним мерама он током 2016. и 2017. значајно смањен, да би у 2018. години брзина смањења учешћа јавног дуга дуга у БДП-у била већа од пројектованог, због чега је на крају децембра износио 53,6 одсто.

Напомиње да се Србија данас задужује како би финансирала инфраструктурне пројекте, градњу аутопутева и мостова и железничку инфраструктуру, а не као пре неколико година када је тај новац користила за финансирање плата и пензија.

Друга врста задуживања, додаје, служи за отплату скупих старих дугова, па је тако ове године отплаћено више од 1,6 милијарди долара обвезница емитованих 2011. и 2013.

Како је објаснила, ревидирана Фискална стратегија за 2020. укључује пројекције јавног дуга за 2021. и 2022. годину и у њој је предвиђена динамика спуштања нивоа јавног дуга на 45 одсто БДП-а.

Коментаришући значај недавно завршене емисије еврообвезница Србије на светском тржишту, Триповић наглашава да смо два пута у једној години успели да се појавимо на међународном финансијском тржишту и потврдимо најниже каматне стопе на државне хартије од вредности које је Република Србија до сада издала.

Према њеним речима, боља цена коју смо остварили при другој емисији обвезница, после оне у јуну, указује на додатно смањење ризика земље у року од свега пет месеци и потврда је поверења инвеститора.

На питање колико тренутно држава дугује кроз гаранције јавним предузећима, Триповић одговара да је стање јавног дуга по основу издатих гаранција у новембру 2019. године износило око 1,5 милијарди евра, што је за око 46 одсто мање у односу на 2013. годину када је износио 2,8 милијарди евра.

Везано за структуру јавног дуга у смислу валутне заступљености, Триповић каже да је ове године значајно смањено учешће доларског дуга, са 26,5 одсто колико је износило на почетку године на актуелних 19,7 процената.

"Учешће динарског дуга у укупном портфолију јавног дуга износи 27,9 одсто, док је 2016. износило 20,6 одсто, а то смо постигли захваљујући развијању домаћег тржишта капитала и емисијама државних обвезница у домаћој валути, на дуги рок", закључила је в.д. директора Управе за јавни дуг.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести