У 2019. години највећи развој дигиталне трговине у СРБ

БЕОГРАД: Ова година је била изузетно значајна за развој дигиталне трговине, а нови Закон о електронској трговини допринеће њеном још бржем развоју, поручено је у Београду на највећој регионалној дигиталној конференцији посвећеној интернет трговини и будућности финансија, одржаној у Научном технолошком парку.
t
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, arhiva)

Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је да је захваљући недавно усвојеном Закону обухваћен процес промовисања и унапређења овакве трговине у Србији.

Програм који је влада усвојила почетком октобра је свеобухватан и први је такве врсте који је донет у овој области, и он ће све заинтересоване актере, како трговце, тако и продавце, потрошаче, медије, целокупну јавност, привреду и државну институцију укључити у електронску трговину, истакла је Матићева.

Додала је да су три кључне области активности које се односе на информативну и едукативну кампању усмерену ка потрошацима, јачање позиције електронских трговаца на тржишту, као и анализа постојећих курикулума у оквиру високо-образовног система у Србији.

Пружићемо подршку трговцима који се још нису одлучили да се опробају у дигиталној трговини, биће урађен и један водич за купце у оваквој трговини и тренд електронске трговине ће у будућности апсолутно доминирати и сматрам да је неопходно да образовни систем припрема стручњаке у овој области на адекватан начин, рекла је Татјана Матић.

Поред тога, истакла је, једна од највецих уведених новина и олакшица је могућност истицања цена у страној валути, што је посебна погодност за трговце који своју робу продају страном тржишту, али и да је уведен механизам тајног купца, који је кључан за борбу против сиве економије.

Марко Мудринић, оснивач пословно-технолошког магазина Нетокрација за Србију, истакао је да електронска трговина не показује знаке стагнације, и да се овај сектор у Србији развија још брже, а у прилог томе иде још већи број задовољних купаца и број оних који се одлучују да своју робу понуде светском тржишту.

Даље едуковање тржишта једна је од важнијих ствари за унапређење онлајн трговине, поручио је Мудринић.

Џозеф Лаутер, директор Пројекта сарадње за економски развој УСАИД, указао је на значај дигиталних трансформација које доприносе промени и јачању електронске трговине и нагласио да је неопходна присутност на свим друштвеним мрежама.

Потребно нам је агресивно веб присуство и улога миленијалаца у томе има велики значај јер су они конзументи онлине продавница, навео је Лаутер.

Он је додао да је развој електронске трговине драстично променио ситуацију пошто се производ много лакше продаје у некој од земаља Европе и нагласио да је важно да сви дигитални актери унапреде своје онлајн присуство.

Новим Законом о трговини и изменама Закона о електронској трговини дефинисане су термини попут електронске продавнице и електронске платформе, дропшиппинга и слично.

Такође, истраживање које је Министарство урадило у сарадњи са УСАИД-ом показало је да је преко 60 одсто људи који су куповали путем електронске трговине задовољни оваквим начином плаћања.

Акциони план за спровођење Програма за развој електронске трговине у Србији за период 2019-2020. годину један је од првих докумената који се конкретно бави даљим развојем електронске трговине у Србији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести