У ловишту Вршачке планине потврђена афричка куга код дивље свиње

БЕОГРАД: У ловишту Вршачке планине потврђена је афричка куга код прасета дивље свиње старости два месеца и на тој локацији предузете су све мере у сузбијању те заразне болести, речено је Танјугу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.
e
Фото: Pixabay.com

Директорка Управе за ветерину Емина Милакара апеловала је на власнике фарми да сваку промену здравственог стања животиња и свако угинуће пријаве свом ветеринару, како би се спречило ширење болести.

"Крајем маја обавештени смо да у Румунији не јењава пандемија афричке куге свиња и да је у том моменту регистровано више од 300 жаришта. У овом моменту код нас је потврђена афричка куга свиња у ловишту Вршачке планине чији је корисник Војводина шума", рекла је Милакара.

Каже да су на тој локацији предузете све мере, дата решења и да се сада ради претрага терена.

Милакара истиче да се појава афричке куге свиња у том делу могла и очекивати, с обзиром да је ловиште у Вршачким планинама удаљено од румунске границе од пет до 10 километара.

Додаје да су се у том делу често радили мониторинзи на афричку кугу свиња, међутим, истиче, било је немогуће спречити ширење болести из Румуније, с обзиром да је у овом периоду велика миграција свиња.

Милакара каже да су по решењу Министарства пољопривреде и Управе за ветерину подручја која се граниче са ловиштем у Вршачким планинама проглашена подручјем високог ризика.

Наглашва да за сада у том крају није евидентирана појава афричке куге код домаћих свиња и додаје да у кругу од три, пет и 10 километара од ловишта нема великог броја газдинстава са домаћим свињама.

По евиденцији, додаје, налази се укупно четири газдинстава на којима се налази 21 свиња.

Милакара подсећа да се у априлу афричка куга свиња појавила у околини Зајечара где је морала да се изврши еутаназија и код дивљих свиња и код домаћих животиња.

Додаје да се ширење заразе у тој области догодило због кретања људи кроз ловишта, јер су, објашњава, и људи преносиоци афричке куге.

Поред ловишта у Вршачким планинама, Милакара додаје да је афричка куга потврђена и у Браничевком округу и Подунавском округу.

"У Браничевском округу прво се појавила у ловиштима код дивљих свиња, затим смо се успешно држали, међутим, кретањем људи кроз ловишта дошло је до преноса и на домаће свиње, а затим се пренела и на Подунавски округ са којим се Браничевски граничи", обајснила је Милакара.

Каже да је ситуација у тим подручјима тренутно добра и да су јучерашње анализе биле негативне за места за која је постојала сумња да се афричка куга проширлиа.

Милакара наглашава да за афричку кугу свиња не постоји лек или вакцина, као и да је тешко контролисати њено преношење.

"Као што је ковид код људи, тако је афричка куга свиња код животиња", рекла је Милакара.

 

 

 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести