У Србији расте интересовање за виртуелне валуте

У Србији је све веће интересовање за поседовање криптовалуте, а оно је и порасло након што је препозната и у српском законодавству.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Наиме, према Закону о дигиталној имовини, који је ступио на снагу 29. јуна, виртуелне валуте препознате су као виртуелна имовина, односно као дигитални запис вредности који се може дигитално куповати, продавати, размењивати или преносити.

Директор маркетинга у крипто мењачници ЕЦД Марко Живковић за Танјуг каже да тај Закон ставља Србију на мапу земаља које препознају криптовалуту као ствар, и то не само у будућности, већ и у садашњости.

- Неке последње процене кажу да око 200.000 људи у Србији поседује неку криптовалуту - рекао је Живковић. - Ми као крипто мењачница примећујемо да то тржиште расте и ове године смо сваког месеца имали озбиљан раст и куповине и продаје криптовалута. Тржиште у Србији дефинитивно расте и не заостајемо за неким развијеним светским тржиштима.

По његовим речима, крипто мењачница ЕЦД за сада има привремену дозволу, која људима омогућава куповину и продају криптовалуте, те да се чека званична дозвола Народне банке Србије како би и другим бизнисима могли да понуде да своје услуге и производе продају преко криптовалуте. Када прва крипто мењачница добије дозволу од НБС, биће за криптовалуту могуће да се купи било који производ или плати услуга.

- Као што се кредитном картицом плаћа на ПОС терминалу, на исти начин ће и криптовалутом моћи да се плаћа рачунарска опрема, путовање или било која друга услуга. То у пракси изгледа тако да се плати криптовалутом, а у трансакцијама трговцу на рачун дођу динари - објаснио је Живковић.

Он је указао да цена криптовалута, посебно биткоина као најстарије и најпознатије, знатно варирају. По његовим речима, почетком године вредност биткоина била је 30.000 долара, пре месец дана је достигао рекорд и био око 68.000 долара, а сада је око 48.000 долара.

- То тржиште је склоно променама, цене варирају, тако да неке прецизне пројекције о вредности биткоина и других криптовалута нико не може дати јер онај ко би могао - био би милионер - навео је Живковић.

Економиста Малиша Ђукић сагласан је да је тренд раста тржишне капитализације крипотвалута неспоран и додаје да се, ако се погледају све криптовалуте којима се тргује, бележи знатан скок вредности последњих година.


Законска основа

Општи утисак је, указао је Малиша Ђукић, да је расту интересовања за криптовалуте допринело доношење закона који их од скора третирају као имовину. По његовим речима, тиме је створена законска основа да се њихово евидентирање нађе у билансима стања компанија и институција или као капитална добит или губитак као саставни део биланса успеха, али и да се опорезује.


- Недвосмислено се намећу закључци да интересовање јавности, и малих и великих и инвеститора, као и грађана у великом броју земаља расте за куповину и продају криптовалута, односно да долази до обимних трансакција, као и вредности тих трансакција - рекао је Ђукић.

Он је указао да је биткоин, као једна од најпознатијих крипотвалута, забележила рекордан скок током пандемије, али напомиње да су осцилације у вредности криптовалута изузетно велике, те да за кратко време може да забележи скок вредности и до 50 одсто, али и пад до 80 одсто.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести