УниКредит банка предвиђа Србији раст од 7,0 посто

БЕОГРАД: Италијанска банкарска група УниКредит повећала је прогнозу раста Србије на 7,0 процената за 2021. годину са раније предвиђаних 4,2 посто, у свом новом извештају о економским изгледима за Централну и Источну Европу и Западни Балкан.
s
Фото: pixabay.com

За 2022. годину, УниКредит процењује да ће раст Србије износити 4,5 процената.

У извештају се наводи да ће неки од покретача раста наше земље бити потрошња и инвестиције.

Јачање потрошње ће, према УниКредиту, бити подржано повећањем плата и пензија; досадашњим ограниченим растом незапослености, новим мерама подршке за запослене, и порастом потражње домаћинстава, која је била пригушена током пандемије, јер ће домаћинства вероватно мање штедети.

Додаје се да Влада Србија планира да повећа плате у јавном сектору за 6,5 посто, пензије за 5,9 процената и минималну зараду за 6,6 одсто, што ће ојачати приходе домаћинстава.

У документу се процењује да би већи стварни приноси, у односу на већину земаља у региону, као и стабилност српске валуте, могли да подрже инвестирање у државне обвезнице Републике Србије.

Инвестиције ће, истиче италијанска банка, бити главни покретач раста.

У том конктесту се напомиње да, према буџету за 2021. годину, Влада Србије планира да уложи 430 милијарди динара, или 7,5 посто БДП-а, углавном у инфраструктурне пројекте, што је пораст од 45 процената у односу на 2020. годину. Додаје се да би то могло да допринесе порасту БДП-а за преко два поена.

Приватне инвестиције ће такође допринети расту, вођене опоравком извоза и јачањем поверења у другом делу године, ниским каматним стопама и кроз две нове гарантне шеме, оцењује УниКредит.

У извештају се наводи да ће и нето извоз дати позитиван допринос расту БДП-а.

Такође се констатује да је у јуну одобрен нови двогодишњи саветодавни аранжман ММФ-а.

"То је нови инструмент за координацију политике и самим тим без финансирања; уместо тога, фокусира се на структурне реформе и учвршћивање оквира фискалне политике", објашњава се у документу и оцењује да тај споразум јача посвећеност Србије реформама и макрофинансијску стабилност земље, што ће, како се оцењује, страни инвеститори поздравити.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести