Више од обичне цигле: "Клинкер" за сва времена

Модерна градња и архитектонска решења данас префирирају комбинацију бетона и стакла, док су старе грађевинске форме и материјали, издржавши вековну пробу времена, готово потпуно скрајнути.
1
Фото: Коста Рајевић

Стога се често изненадимо када, ту и тамо, у типично урбаним срединама, осване атипично грађен објекат. И то од надалеко чувене и помало заборовљене “клинкер” опеке. То је управо случај са новоподигнутим православним храмом Светог Јована Крститеља на новосадској Детелинари.

Фасаду и заштитну ограду овог храма, који се још увек гради, краси препознатљива црвена “клинкер” цигла. То овом црквеном здању, међу околним шароликим стамбеним вишеспратницама, даје посебан визуелни изглед. Опредељење црквених великодостојника да се храм, опаше „клинкер“ опеком, с обзиром на сва своја својства, потпуно је разумљива.

“Клинкер” цигла, подсетимо, за генерације градитеља представља синоним за квалитет, истрајност и постојаност градње. Бројни црквени храмови као и објекти, па и улице у Војводини у првој половини 20. века обложени су “клинкер” опеком. На просторима као што је панонска равница, са дугим, хладним и влажним зимама, чврстоћа “клинкер” цигле власницима кућа и других објеката уливала је сигурност и удобност становања.


Скупе али се увек исплате

Тренутно на нашем тржишту се највише нуде, а и траже декоративне клинкер опеке које се користе за фасаде. Њихове димензије најчешће су 21 цм дужине, 6 цм ширине и око 2,5 цм дебљине. Квадратни метар ове опеке креће се од 7 до 15 евра. Доста се тражи и клинкер за поплочавање стаза, тераса и сличног који је дупло дебљи од фасадног и кошта од 20 до 40 евра по метру квадратном. Најтеже је пронаћи клинкер циглу за градњу објеката, а цена по комаду иде од 35 до 65 динара.


Нису наши преци  без разлога  говорили  да све може да пропадне, али “клинкер” цигла не. У колективном памћењу остала је  занимљивост која се пререпричава с колена на колено. Произвођачи, али и  мајстори који су погађали градњу кућа са “клинкером” опеком гарантовали су за свог живота њену потпуну заштиту од ватре у било ком облику као и водоотпорност без обзира на количину падавина.

Ретко се дешавало, готово никад, да су дату гаранцију морали изнова да потврђују.  Шта је то што “клинкер” циглу издваја од других сличних опекарских производа? Она је пре свега природни материјал, прави се од посебне врсте глина “мршав” коју одликује чврстоћа, веома дуг век трајања и постојаност боје. Као набој  користе се минерални додаци магматских стена. То омогућава да се глина  пече на високим тепературама 1200 - 1300 степени Целзијуса.

Захваљујући свом пореклу и хемијском саставу „клинкер“ опека спада у екстремно издржљиве и еколошке грађевинске материјале за које, по оцени стручњака за грађевину, није потребно никакво додатно одржавање. То је битно због оних који тврде да је „клинкер“ за наше прилике скуп грађевински материјал. Добрим делом су у праву, али једном кад се од „клинкер“ опеке нешто направи на објекту који је изграђен нема више потребе за додатним улагањима попут кречења, длетовања, фуговања, фарбања... 

По свему „клинкер“ опека практично се показује као неуништива и опстаје у свим временима. Велики број стамбених кућа и грађевина  у Холандији, Белгији, Великој Британији, Немачкој, Француској и другим земљама Европе иако су старе више од једног века и данас изгледају очувано. Такве ће и остати јер су обложене “ клинкер” опеком без ограниченог века трајања. Наши инвеститори, грађевинари и архитекте код планирања градње то би свакако требало да имају у виду. Коста Рајевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести