Враћено 80 одсто отетих њива, а следи обештећење

НОВИ САД: Процес реституције пољопривредног земљишта у Војводини биће завршен за две године, изјавио је директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.
Salas/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

По његовим речима, у натури је остало да се врате њиве у Војводини, али садашњим темпом враћања не може се очекивати да ће тај процес бити пре завршен.

Како се може видети на сајту Агенције, досад је наследницима национализованих ораница укупно враћено око 80 одсто пољопривредног земљишта. То је 74.829 хектара. Враћено је и 5.946 хектара шума. Подсетимо, укупно је Агенцији за реституцију предато захтева за враћање око 100.000 хектара пољопривредног земљишта. Захтеви за враћање имовине и обештећење власника су се подносили од марта 2012. до марта 2014, након чега то више није било могуће учинити.

Најмање проблема било је приликом враћања имовине одузете после Другог светског рата црквама и верским заједницама. До краја прошле године кроз процес конфесионалне реституције враћено је 28.359 хектара пољопривредног земљишта, од чега 24.227 хектара Српској православној цркви.

Агенција за реституцију интензивно доноси решења о обештећењу власника одузете имовине, недељно око 100, рекао је прошле недеље Секулић. Ако се настави тим темпом, правоснажна решења донета до јуна биће исплаћена следеће године, изјавио је он. Прецизирао је да је досад потписано двеста решења, а да би до краја јуна могло бити потписано и 1.500 решења о обештећењу.

Одлуком Владе Србије, коефицијент за утврђивање износа обештећања износи 0,15, што значи да ће власници имовине која им није могла бити враћена у натури добити 0,15 одсто тржишне вредности имовине, на основу процена Пореске управе Србије, рекао је он.

Процене су да ће обештећење трајати три-четири године после доношења правоснажних решења.


Највише враћено у Бачкој Тополи

У процесу реституције највише њива враћено је наследницима у Бачкој Тополи - 8.208 хектара. У бечејским атарима реституција је завршена на 5.720 хектара, у Кикинди на 5.363 хектара.

Сомборци су натраг добили 4.821 хектар пољопривредног земљишта, Зрењанинци 3.395 хектара, у Кули је враћено 2.464 хектара, у Ади 1.197…


Претпостављамо да ће бити велики број жалби и тужби и треба сачекати реаговања надлежних органа, морамо да сачекамо и евентуалне предлоге за понављање поступка, рекао је он.

На питање каква ће бити динамика исплате људима који траже да им се врати огромна имовина која је процењана на неколико милиона евра, он каже да ће највећи број њих добити обештећење на 12 година, плус камата од два одсто.

Максимално обештећење по подносиоцу захтева не може прећи 500.000 евра, док укупно исплаћено обештећење не може бити веће од две милијарде евре, истакао је он.

Како је рекао, обештећење је тренутно централни део посла Агенције, будући да је највећи део имовине у натуралном облику враћен, док је код пољопривредног земљишта враћено 80 одсто.

Према речима Секулића, у Београду је у натуралном облику враћена готово сва имовина и, како је рекао, „Има још 10 предмета, при крају су“.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести