За ФАС тражено 24,57 милиона евра, а понуда 3,5 милиона

Крајем прошлог месеца стечајни управник Фабрике акумулатора у Сомбору у стечају, трећи пут огласио је продају тог некадашњег гиганта. Осим фабрике акумулатора, као правног лица, на добошу су се нашли и објекти и опрема, тргосировине, пословни простор, два двособна стана у Сомбору, као и два салаша. Међу имовином је и 88 возила.
FAS
Фото: Dnevnik.rs

Процењена вредност Фабрике акумулатора као правног лица била је 24,5 милиона евра. Одмах по оглашавању продаје као заинтересована лица помињани су инвеститора из Швајцарске, САД и Канаде.

Међутим, на јавном отварању понуда за ту сомборску фабрику, одржаном 20. јула, појавила се само једна заинтересована компанија, и то „Бритагон Интернатионал” из Швајцарске. Она је доставила понуду вредну 3,5 милиона евра, што значи да ће коначну одлуку морати донети Одбор поверилаца, с обзиром на то да је понуђена цена мања од половине процењене.

Стечајни управник Предраг Љубовић обавестио је представника швајцарске компаније – а реч је о швајцарском бизнисмену Далибору Матићу – да је понуда мања од половине процењене вредности целине која се продаје и да постоји могућност да је Одбор поверилаца прихвати или одбије, па он тек након тога може потписати купопродајни уговор, уколико таква одлука буде донета.

Нови власници, уколико то заиста постану, намеравају да производе за тржиште Русије, Немачке, Швајцарске, Италије и Француске

Нови власници, уколико то заиста постану, намеравају да производе за тржиште Русије, Немачке, Швајцарске, Италије и Француске, а за почетак би запослили између 450 и 500 раднике, а касније можда и 800. Одбор поверилаца нема рок за доношење одлуке о томе да ли ће прихватити понуду швајцарске компаније па постоји могућност и да она повећа своју понуду, чему се Сомборци и надају.

Иначе, ФАС је прешао у руке „Фармакома МБ” из Шапца 2006. године и до 2011. пословао је као успешна фирма. Те 2011. године извозио је 10.000 акумулатора и упошљавао 820 радника. Годину касније, 2012. настао је суноврат те познате фабрике. Два пута је била у рукама закупаца, а под последњим – фирмом „ДЕМ Хелос”, фабрика је радила с око 30 одсто капацитета и стотинак радника. У стечај је отишла 2015. године због блокаде од 36 милиона евра.      

Љ. М.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести