За почетак „рударења” минимум хиљаду евра

У тренутку писања овог текста вредност једног биткоина била је око 54.800 долара што је благи пад у односу на неколико претходних дана, али ће вероватно у тренутку када се “Дневник” појави на киосцима цена најпознатије криптовалуте већ бити другачија.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Првенствено због цене коју је достигао у 2021. години (рекорд за сада 60.000 долара), али и због све веће присутности у медијима, јавности и на самом тржишту, биткоин и остале криптовалуте тренутно су у жижи интересовања веома широког спектра потенцијалних улагача и “рудара”. Тако се сада дигиталним новцем баве сви од мултимилијардера попут Илона Маска који буквално са по једном објављеном реченицом руши и подиже цене и криптовалута и акција на берзи, до свих оних који покушавају у некој својој кућној режији да постану учесници у тој трци. 

Сада када је вредност биткоина достигла астрономске вредности, често се могу чути приче, попут оне о некада продатих 40 биткоина по цени од 6 долара за комад (колега из “Дневника”), или она светски позната о човеку који око 10.000 биткоина дао за пицу (што се сматра првом трговином у свету). Међутим, како за сада није познато постојање функционалног времеплова, остаје им да се сећају…

Сада, у новом таласу “рударења”, много је теже доћи и до неког делића биткоина и много ће вас више коштати него пре неколико година. 

Јер, док се некада могло са “набуџеним” кућним рачунарима долазити до биткоина за релативно кратко време, данас је то могуће само уз помоћ специјализоване скупе опреме коју је при том тешко наћи.

Биткоин је могуће рударити само уз помоћ специјализоване опреме која није јефтина и у последњих неколико месеци је врло тешко уопште наћи због велике потражње. О томе је недавно говорио и Гаврило Јејина, стручњак за криптовалуте из ЕЦД-а , који је појаснио да и цена опреме за рударење скаче са растом цене биткоина, тако да је и опрема у овом тренутка на најскупљем нивоу у последњих неколико година.

Према његовим речима, јефтинија варијанта уређаја за рударење је тренутно око хиљаду евра, док се као тренутно најпрофитабилнији АСИЦ уређај за рударење биткоина сматра онај који кошта око 9.000 евра.

Иако је цена струје фиксна, а опреме нешто варијабилнија, због великих варијација цене биткоина и осталих криптовалута, тешко је правити било какве процене о профитабилности, па се сви који учествују у том тржишту, још увек првенствено ослањају на осећај па и срећу. 

Рецимо у “кризно доба” биткоина када је са тада рекордних 20 хиљада долара пао на 3-4, у Србији по цени струје у периоду од скоро годину дана није било исплативо рударити. Међутим, када се попео на око 7 хиљада, поново су рудари били у плусу… Како објашњава Лазар који се неколико година самостално бави рударењем и трговином криптовалутама, “рударење” се тренутно исплати у свим варијантама.

-Мада, на крају се сведе на то по којој цени си продао оно што си изрударио. Ко је последњих година радио рецимо валуту “етеријум” и није је продао до сада, мора бити у плусу без обзира на то шта је уложио у опремо и колико је платио струје. Наравно, сигурно је пуно и оних других који су због великих рачуна прекинули рударење и можда одмах тада и продали коине. Али једноставно то је тржиште, а данас га не би ни било да онај човек није платио пицу са 10 хиљада биткоина пре само неколико година – каже Лазар.

Тренутно, по овим ценама, уређај за рударење биткоина од 9.000 евра може да изрудари око 40 долара у биткоину на дневном нивоу. Ако биткоин пређе 100.000 долара онда ће и профитабилност тог уређаја  бити дупло већа, а исто важи уколико цена биткоина падне.

Према истраживању које је спровео портал “Б92”, утрошак енергије оваквог уређаја је, према подацима са специјализованих сајтова, око 80 kWhдневно, односно 2.400 месечно.

Онлајн рачунице показују да би, према нашим ценама електричне енергије и потрошњи у обе тарифе („јефтина” и „скупа” струја), месечни рачун за струју само за ову машину износио око 30.000 динара (300-ак долара), односно око 3.600 долара годишње.

Уз цену самог уређаја, укупни трошак износи око 14.300 долара што значи да се, уколико рударењем дневно „зарадите” 40 долара, инвестиција исплати за око годину дана.

Међутим, комплетна рачуница пада у воду уколико дође до драстичног пада цене криптовалута и то је заправо највећи ризик са којим се сусрећу и рудари и трговци.

Томе свакако треба додати и ризике од квара опреме, који није мали, обзиром да су машине врло оптерећене 24 сата дневно, 365 дана у години.

Примамљива цена од 50-60 хиљада долара за биткоин која се држи већ неко време, сигурно привлачи нове инвеститоре и рударе у криптоиндустрију која постаје све јача, али по свему судећу за успех на том тржишту, дефинитивно је и даље потребна и срећа. 

Нико Перковић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести