Земљама у развоју требаће 2,5 билиона долара помоћи

ЖЕНЕВА: Земљама у развоју биће потребан пакет финансијске помоћи у износу 2,5 хиљаде милијарди долара ове године да би могле да се суоче са економском кризом изазваном пандемијом корона вируса, наводи се у данас објављеној студији Уједињених нација.
Ujedinjene nacije, foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Привреде земаља у развоју претрпеће “веома тежак ударац” услед високог одлива капитала, губитка прихода од извоза због пада цена одређене робе, као и пада вредности националних валута, а целокупан утицај пандемије биће гори него у случају глобалне економске кризе из 2008. године, јавља Ројтерс.

Неопходне мере укључују финансијску ињекцију за ликвидност од једне хиљаде милијарде долара, колико ће износити и пакет помоћи намењен враћању дугова, а још 500 милиона долара биће потребно за хитне здравствене услуге и са њима повезане програме, поред мера контроле капитала, стоји у извештају Конференције УН о трговини и развоју (UNCTAD).

Уз земље као што су Пакистан и Аргентина, најтеже ће бити погођене земље Подсахарске Африке, каже Ричард Козул-Рајт, директор Унктада за стратегије глобализације и развоја, који је надзирао рад на извештају.

"Биће заиста лоше", наводи Козул-Рајт, додајући да се ради о "застрашујућој комбинацији" фактора у које се убрајају растући дугови, потенцијална спирала дефлације и велика здравствена криза.

Он је рекао да ће корона вирус ове и следеће године изазвати финансијски дефицит у износу две до три хиљаде милијарде долара, као и да је то вероватно само умерена процена.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести