Цене меса добиле крила, али ће морати да се приземље

На тржишту свеже свињетине, пилетине и јунетине влада шаренло цена и најбоље је обићи више трговина или се на сајтовима прерађивача и великих супермаркета упознати  с ценама  свежег меса. Оно се, приметно је, сада плаћа по вишим ценама у односу на пре месец и по дана, а колико тачно у процентима зависи од месаре до месаре или од супермаркета до супермаркета.
meso snicle
Фото: pixabay.com

Килограм свињског бута сада се продаје за близу 540 динара, док је крменадла око 400 динара, али се продају и по вишим ценама. Скок цена кланичари су пре месец и по дана најавили чим је жива мера свиња на фармама отишла на 165 динара без ПДВ.

На више цене свињетине фармери не гледају блаконаклоно. По њима узрок поскупљења је замрзнута свињетима из увоза. Бора Шуљманац из Асоцијације сточара Срема и Мачве каже за “Дневник” да је  жива вага свиња била 175 динара без ПДВ, али да сада нема купаца па килограм живе ваге кошта 160 динара без ПДВ. Реална цена  товљеника је, истичеШуљманац, 180 динара плус ПДВ.

– Товљеника има али нема ко да их купи пошто су се снабдели замрзнутом из увоза, што је и довело да се цене живе  ваге сада спусти за 15 динара. Заправо, нагло интересовање за живим свињама с домаћих фарми владало је када на тржишту није било увозне замрзнуте свињетине, па су је прерађивачи куповали од домаћих фармера мало скупље и одмах пожурили да подигну цену свежег меса -  објаснио је Шуљманац.


Дампинг у пилетини

Пилетина, у принципу, није поскупела, а што се тиче цена, има пуно нелогичности. Килограм целог пилета може се купити за 200 динара, али и испод те цене - за само 150 динара Килограм пилећих груди кошта 359 динара, филе је 379 динара, батаци су од 199 динара, а крила од 229 динара. Месо може да буде и јефтиније, али и скупље, све зависи од трговине.

- Дампинг цене су дуго присутне и не видимо начина да томе стане на пут – казао је за “Дневник” председник Пословног удружења живинара Србије  Раде Шкорић. - Нема логике да килограм уређеног пилета кошта 200 динара и испод те цене, чак и 150 динара, када је килограм живих пилића на фармама  од 160 до 165 динара без ПДВ.


- Наишао је пре десетак дана “пик” када је килограм живих свиња с фарми коштао 175 динара без ПДВ  и зато је цена меса отишла на горе  –изјавио је за “Дневник” потпредседник Привредне коморе Србије Зоран Матијевић.

Он каже  да је сада потражња опала и да нису сви прерађивачи ођедном пожурили да истакну више цене. Међутим, цене ће се вратити на ниво пре поскупљења јер су сада  товљеници појефтинили, каже Матијевић и додаје да ће то потрошачи осетити наредних дана.

Килограм јунећег бута дуго је био, без динар, 700 динара. Али сада се продаје  за 764 динара, плећа без костију коштају 729 динара. Разлог за вишу цену је поскупљење сточне хране јер кукуруз и соја држе  цену. Килограм кукуруза се продаје за  24,5 динара, а соје за 70,5 динара без ПДВ.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести