Цене отишле у небо, неоправдана многа поскупљења

НОВИ САД: Сви смо сведоци да се приликом сваког одласка у продавницу или на пијацу из новчаника за исте производе мора извадити више новца.
korpa/rha
Фото: Dnevnik.rs

Цене свакодневно расту, а да је тако потврђује и званична статистика која каже да су потрошачке цене у септембру у односу на пре годину дана веће за 14 одсто. Да су цене отишле у небо потврђује резултат анкете коју је спровео Танјуг у којој грађани тврде да за исто пара ове године могу да купе дупло мање него лане. Истовремено, синдикати истичу да је инфлација већ појела најављено повећање плата и траже састанак с представницима владе како би се стало на крај поскупљењима која угрожавају стандард грађана.

Дакле, поскупело је и поскупљује готово све: прехрамбени производи, одећа, обућа, играчке, половни аутомобили... и како сада изгледа крај поскупљењима се не види. У потрошачким организацијама указују да се тешко може рећи да су сва ова поскупљења оправдана и изазвана стварним растом цене производње, а да тога има потврђује и то што су, рецимо, дечија колица, која су пре осам месеци коштала око 50.000 динара сада око 90.000 динара, иако се тај модел више не производи и није било нових набавки. Председник Националне асоцијације потрошача Србије Горан Паповић каже да је месецима на снази неосновано и неоправдано поскупљење, што посебно важи за животне намирнице.

- Србија има развијену пољопривредну производњу и прехрамбену индустрију и нема разлога да основне животне намирнице оволико поскупљују - каже Паповић. - Сматрам да има доста махинација и манипулација, а пре свега то да су трговци недопустиво подигли марже.

По његовим речима, тржишна инспекција би требало више да контролише рад трговаца - како воде књиге, да ли увек нивелишу цене робе која је ушла и како цене преко ноћи скоче дупло. Он је истакао и да је приметан пад промета па трговци гледају да финансијски губитак надоместе повећавањем цена. Паповић је рекао да потрошачке организације немају пуно маневараског простора да реагују јер како позвати купце на бојкот или уздржавање од куповине када су цене подигли сви.

Због сталних поскупљења, многи грађани су почели да се одричу неких куповина, а оно што морају да купе све чешће купују на акцијама. Грађани су у анкети посебно истакли високе цене млека и млечних производа, указујући да је пре два месеца павлака коштала 160 динара, а сада је 250. Неки истичу да је добро што Влада Србије држи под контролом цене неколико животних намирница, али и указују да су кућна хемије и средства за хигијену поскупела више него прехрамбени производи те да се, због повећаних трошкова за прехрану и средства за хигијену, одричу куповине одеће.

Генерални секретар Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић каже да рачуница показује да је потрошачка корпа у претходних годину дана повећана за око 23 одсто.

- Платежна моћ грађана је драстично опала у односу на прошлу годину и повећања плата која се обећавају од Нове године већ су у овој години поједена - рекао је Михајловић. - О томе смо разговарали на седници Председништва и не искључујем могућност да уђемо у протесте.


Инфлацију погурале цене комуналних услуга

Званична статистика бележи да је инфлацији у септембру у односу на август највише допринео раст цена становања, воде, струје, гаса - 3,8 одсто.

Након тога следи повећање цена у ресторанима и хотелима, где је забележен раст од 3,7 одсто, док су храна и безалкохолна пића поскупела за 2,4 процента.


По његовим речима, очекује се одговор Владе Србије на захтев за разговор с премијерком Аном Брнабић и ресорним министрима, а СССС ће од државе прво тражити да заустави талас поскупљења јер су многи артикли поскупели неоправдано.

- Трговци и произвођачи робе широке потрошње су у трци за већом зарадом, а видевши да цене скачу на Западу, почели да дижу цене па поскупљују и производи чију производњу субвенционише држава. Нема оправдања за толика поскупљења, те монопол и уцењивачки потенцијал да диктирају цене на тржишту - истакао је Михајловић.

Он је навео и да би послодавци требало да се одрекну једног дела профита у корист запослених како би земља изашла на крај с инфлацијом јер је држава доста учинила да их релаксира како би могли нормално да раде.

- Нажалост и захватања државе на име пореза, доприноса и акциза су превелика и морала би се смањити, а то се посебно односи на цену горива - рекао је Михајловић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести