Дукати и златне полуге појефтињују 20 одсто

Скупштина Србије требало би до краја овог месеца да усвоји измене и допуне Закона о порезу на додату вредност.
zlato, pixabay
Фото: Pixabay

Једна од њих односи се и на укидање стопе од 20 одсто која се плаћа код куповине инвестиционог злата. На тај начин Србија своје прописе хармонизује са сличниа у Европској унији. У компањи „Инсигнитус” која се бави трговином тим металом очекују да ће то улагање код нас доживети прави бум у 2018.

За већину грађана Србије злато је злато. Зато није згорег појаснити да се под инвестиционим златом подразумевају дукати и златне полуге, а не накит. Већина наших људи више размишља о спајању краја с крајем како се то популарно каже него о куповини златних полуга или дуката. Међутим, још увек има оних који могу да уложе веће своте. Због оптерећења порезом, домаћи купци су инвестиционо злато куповали у Хрватској и Словенији. Реч је о платформама које имају годишњи промет од неколико стотина хиљда евра. Грађани Србије који тамо уложе у ту инвестицију, своје злато и депонују у тим бившим републикама СФРЈ.

О томе колико ће укидање ПДВ-а утицати на то да домаће злато остане код куће међународни консултант др Милан Ковачевић каже:

„Код извоза из наше земље се не плаћа порез, а код домаћих трансакција сада је то ПДВ од 20 одсто“, наводи Ковачевић.


Цена порасла три и по пута

Ко је уложио у злато осамдесетих година прошлог века, прилично је зарадио. Јакић подсећа на то да је тада на светским берзама грам злата вредо око десет евра, прерачунато по данашњим стандардима. Данас је грам злата нивоу од 34 евра.

Главни репер за цену злата је берза у немачком граду Франкфурту, па кога занима како се цене крећу, може да је прати на тој берзи.


„Испало је тако да ми подстичемо да што више залата оде из Србије, што свакако није добро. Зато је најава укидања ПДВ-а добра одлука. Уколико желимо да се код нас више инвестира у злато, то је добра прилика и за произвођаче. Односно „Златара” из Мајданпека би требало да понуди инвеститорима мање златне полуге.“

Они који желе да се опробају у инвестицијама у злато када се укине стопа ПДВ-а, могу да виде шта их чека преко компаније „Инсигнитус”. Плочица од једног грама стаје 6.590 динара, а од пет – 29.539. За десетограмску плочицу треба издвојити 57.085 динара. Најскупља је плочица од 50 грама – 272.153 динара.

„Након укидања ПДВ-а очекујем прави бум на том плану“, каже директор „Инсигнитуса” Љуба Јакић.

„Грађани ће нама моћи да продају злато, али и да га купе од нас. Док је на снази наплата ПДВ-а, они су код продаје губли 20 одсто јер због систем обрачуна тог пореза нисмо имали шансе да им га вратимо.“

Када купе дукате или плочице, нови власници могу их чувати код „Инсигнитуса”, односно у сефу банке с којом сарађују или га однети кући. Када пожеле да га продају, нема тешкоћа: оно се на берзама прода готово истог секунда. У тој комапнији препремају нови програм по којем ће држање злата моћи да донесе и одговарајућу камату. А о томе  више када се укине ПДВ.     

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести