Инфлација у јуну достиже максималну вредности

Инфлација у Србији је наставила да расте под притиском спољних фактора и у априлу је износила 9,6 процената међугодишње, а очекује се да ће достићи врхунац у јуну и јулу од највише 10,5 процената, након чега ће почети да пада, наводи се у извештају Народне банке Србије (НБС) инфлацији.
pijaca paprika
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

На инфлацију је утицао раст светских цена енергената, хране и сировина и појачао трошковне притиске на цене домаћих произвођача. У таквим условима и базна инфлација на коју мере монетарне политике највише утичу такође је бележила раст.

Из НБС поручују да ће раст светских цена примарних производа, енергената, као и увозна инфлација још неколико месеци вршити инфлаторне притиске, али да ће крајем године имати опадајућу путању и да ће се у другој половини наредне године највероватније вратити у границе циљане инфлације.

Потрошачима је сада сваки нови одлазак у куповину све скупљи. Мада је цена свињског бута замрзута Уредбом Владе Србије коштање другог меса није, па цене иду на горе. Формирају се на недељном нивоу и у зависности од понуде и тражње иду на више или на ниже за десет до 15 одсто.Приметан је раст цена сухоменатих производа који дуго нису мењали цену .Од недавно скупљи су за пет до десет одсто.

Основни прехрамбени производи: брашно, уље, шећер и дуготрајно млеко такође су замрзнути Уредбом. Али је векна хлеба 70 и 80 динара, а оне за непуних 50 динара не могу се баш увек наћи у пекарама.

Мада су трошкови живота поскупели, очувана је релативна стабилност девизног курса и усидреност средњорочних очекивања финансијског сектора и привреде у границама циља били су снажна кочница која је одржала базну инфлацију на нижем нивоу од укупне.

Централна банка напомиње да је кредитирање производње, инвестиција и потрошње у марту било за 12,1 одсто више него годину дана раније, а учешће проблематичних кредита је смањено за 3,4 одсто.

Међугодишњи привредни раст је био релативно динамичан и износио је 4,3 процента у првом томесечју ове године. - Раст је у највећој мери резултат повећане активности у услужним секторима и индустрији.

Наглашено је да је процена раста БДП-а Србије коригована на ниво од 3,5 до 4,5 одсто, што је за 0,5 одсто ниже од пројекције НБС из фебруара ове године, услед кориговања пројекција раста светске привреде.

Повећање цене енергената у највећој мери је утицало на пораст дефицита текућег рачуна. - По том основу коригована је пројекција дефицита текућег рачуна са пет одсто у фебруару на 6,5 процената БДП-а, али је, према проценама НБС-а и ММФ-а, то и даље ниво који обезбеђује екстерну одрживост.   

З. Делић

Инфлација зависи од нафте, поврћа и воћа

Четири фактора утичу отприлике са по једном четвртином на повећање пројекције инфлације за ову годину”, рекао је директор Сектора за економска истраживања и статистику у НБС Саво Јаковљевић. Раст цена нафте утиче са 0,7 процентних поена, цене увозних производа у еврозони са 0,8, цене вода и поврћа са 0,7, док раст цена основних пољопривредних производа утиче са 0,4 процентна поена на повећање пројекције инфлације за ову годину.

Јаковљевић је подсетио да је цена нафте порасла са 90 долара по барелу пре почетка сукоба у Украјини на 130 долара, а тренутно се креће од 109 до 113 долара за барел. - Србија има нижу инфлацију од земаља у региону у којима је она двоцифрена, захваљујући томе што се влада одрекла дела акциза на деривате.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести