Кеш кредити скупа али најпопуларнија позајмица

Ниже камате стопе утицале су на раст задуживања становништва и привреде и у другом тромесечју ове године, показују подаци Народне банке Србије.
gotovina, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

У наведеном периоду кредити становништву су повећани за скоро 45 милијарди динара или за 3,6 одсто, а највећи део нових зајмова чинили су готовински кредити – 56,6 одсто. Просечна номинална каматна стопа на динарске кредите од 8,7 одсто непромењена је у односу на прво тромесечје, али је знатно нижа у односу на период од пре осам до десет година када је ишла преко 20 одсто.

За непланиране трошкове, путовања, реновирање стана и сличне трошкове грађани Србије највише користе готовинске кредите. Ова врста позајмице може да буде од велике помоћи ако се промишљено одабере понуда и новцем пажљиво располаже. На првом месту, важно је преиспитати могућности пре задуживања, израчунати приближну висину рате и да ли након одбитка остаје довољно новца за остале животне трошкове. Стручњаци саветују клијентима да се не залећу ни у погледу износа, ни у погледу периода отплате. Треба узети онолико новца колико је потребно и израчунати оптималан рок отплате.

За мање износе најбоље решење је краткорочни кеш кредит на 12 месеци. Није мудро задуживати се на пет или више година за летовање само зато што је рата мања, осим ако не намеравате да се одрекнете путовања у неком периоду. Обавезно треба обратити пажњу и на пратеће трошкове, попут накнаде за обраду кредита, годишње накнаде за праћење кредита, осигурање, као и на врсту каматне стопе. Већина људи предност даје кредитима са фиксном каматном стопом јер у случају варијабилне каматне стопе постоји потенцијално већа доза неизвесности око висине рате.

Према подацима Ерсте банке у последњих 6 месеци, клијенти који се определе за кеш кредит у просеку позајме око 438.000 динара, са просечним периодом отплате од 55 месеци.

Ако се посматра и кеш кредит са рефинансирањем, просечан износ је 579.000 динара, док је просечан период отплате 70 месеци. У категорији готовинских и кредита за рефинансирање, учешће кредита за рефинансирање је око 51 одсто, а готовинских 49 одсто. Приликом узимања кредита за рефинансирање, у овој банци процењују да клијенти у просеку узимају око 200.000 динара додатног кеша, који најчешће троше на текуће животне потребе.

У процесу подизања кредита, саветодавни приступ сматрамо веома важним и све више му се окрећемо, како бисмо клијентима помогли да донесу за њих најбоље финансијске одлуке, наводе банкари.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести