Лањско пословање 20 најуспешнијих компанија: Учешће у укупној привреди 15 одсто

Иако је у Србији лане пословало свега 667 економских целина, које су консолидовале релативно мали број правних лица – 1.995 зависних и придружених привредних друштава у односу на више од 103.000 привредних друштава које су предале исправне финансијске извештаја за 2018. годину, по речима директора Агенције за привредне регистре Милана Лучића, оне су по снази значајно опредељивале укупне привредне токове пошто се на њих односило нешто мање од трећине финансијских перформанси.
matijevic
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Значај економских целина на укупне прошлогодишње привредне резултатеје такав, указао је Лучић, да 20 највећих остварује 53,3 одсто укупног нето добитка свих целина и носи 15 одсто укупне српске привреде.

– Позитивно је што је прошле године благо повећан обим укупне пословне активности економских целина и што су оне на укупном нивоу пословале профитабилно – објаснио је Лучић. – Њихов позитиван нето резултат био је лане 31 одсто мањи у односу на 2017. годину, а раст пословних прихода од око четири одсто мањи од раста укупне привреде.

Прошле године највеће групације у Србији биле су „Делта холдинг”, ИМ „Матијевић”, „Коефик”, „МК група” ДОО Београд и „МК холдинг” ДОО Београд.


Домаће фирме расту спорије

Поводом објављивања специјалне едиције економског месечника „Бизнис-финансије” с ранг-листом 150 највећих предузећа у Србији у 2018/2019. години, указано је на то да потенцијал за додатни раст српске привреде у развоју домаћих фирми постоји. Истакнуто је да је потребно подржати развој малих и средњих предузећа, које су здрав део домаће привреде, вуку највише, али расту спорије и још увек су премале.


У исто време, лане је најуспешнија економска целина у Србији била „Нафтна индустрија Србије”, која је прва по оствареним приходима и добити, на другом месту је новооснована економска целина „Ал Дахра Србија”, која је исказала добитак од 12.180 милиона динара. На трећем месту је „Телеком Србија”, с пословним приходом од 120.070 милиона динара, који је једнак као и у 2017. години, и нето добитком од 12.308 милиона динара, који је петину мањи него у 2017. На четвртом месту је „Теленор”, који је лане на нивоу целе групе увећао добит 4,5 одсто, на 9.337 милиона динара.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести