Милионери морају да одреше кесу

Понедељак ће бити за многе трауматичан јер је 15. мај у нашем пореском календару обележен црвеним словом због тога што на наплату доспева порез на имовину, а поред тога и сви обвезници пореза на доходак   грађана дужни су да до тог датума поднесу пријаву.
новац
Фото: Tanjug

Онај први порез платиће сви који имају непокретну имовину у Србији, док ће порез на доходак платити само они који су лане зарадили више од годишње троструке просечне плате у Србији. За прошлу годину основица за обрачун овог пореза је износила 2.285.064 динара и свако ко је зарадио више од тога, дужан је да поднесе пријаву.

Док се већини обичних смртника што тешко састављају крај с крајем од поменуте суме врти у глави, у иоле равијенијим земљама такав приход се не сматра ни пристојнијом зарадом. Они који извесно никада неће попуњавати овакву пријаву са чудом се питају ко су ти људи који су успели да остваре толику зараду - листом су то економисти и правници, а са развојем ИТ сектора код нас, у овој групи све је више инжењера. У ову елиту се понекад “пробију” и лекари, али уметника укључујући и истакнуте естрадне личности, на овој листи углавном нема.

На листи преовлађују Београђани, али има богаташа и из других крајева. Једном су се међу топ пет зарада  нашли и предузетник из Титела и занатлија из Сремске Митровице. Ко је ове године био први по плати знаће се тек када се објаве суме и “безимени” са занимањима и онда тек у јавности следи спекулисање о њиховом идентитету.

Бројка оних са високом зарадом из године у годину је слична, те сваког пролећа око 19.000 грађана подноси ове пријаве. Међу њима буде и рекордера који пријаве зараду од преко 200 милиона динара, док су многи у распону између 100 и 200 милиона. 

У основицу за опорезивање улазе не само плата већ и друге зараде. То су приходи од самосталне делатности, затим они од ауторских права, права индустријске својине и слично. Ту су још и новци од издавања непокретности, али и давања у закуп покретних предмета, на пример издавања трактора или дизалица, али и рентирање аутомобила. Осим тога, пријаву морају да попуне и они који су зарадили милионе бавећи се спортом.

Најбогатији ће порез пријавити према поменутим сумама просека али им се стопа неће рачунати одмах на пријављени износ. Имају право на одбитке. Односно за издржавање самог себе што је 40 одсто од просечне зараде, а то је у овој години 304.675 динара. За сваког издржаваног члана породице то је 15 одсто што је за ову годину 114.253 динара, али  укупан износ ових олакшица не може да пређе 50 одсто. 

Свако ко је зарадио троструку плату плаћа порез од 10 одсто, а већ за динар преко тога стопа је 15 процената.

Душанка Вујошевић    

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести