Нафта све скупља, а гориво још мирује

Иако од почетка године цена нафте готово стално иде навише, на домаћем нафтном тржишту није било већих промена цене горива.
benzinska pumpa, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Тако је сада литар безоловног бензина око 144 динара, а евродизела око 159. Те цене више су око динар више у односу на крај јануара, а разлог за то би могла бити акциза. Наиме, од 1. фебруара висина акциза на деривате нафте усклађена је с годишњим индексом потрошачких цена па је за безоловни бензин она с 54,94 динара повећана на 56,04, док је на евродизел с 56,50 динара повећана на 57,63.

Истини за вољу, на појединим пумпама цена горива није промењена, односно пумпаши је нису увећали за акцизу. Како ће се кретати цене нафте на светском тржишту тешко је рећи, али је сада барел нафте типа „брент” око 64 долара, што је око 14 долара више него крајем прошле године, када је та количина коштала око 50 долара. Дакле, цена нафте јесте виша, али се то још није одразило на цену горива на домаћем тржишту јер се промена цене црног злата, без обзира на то да ли иде навише или наниже, не одражава одмах на цену деривата.

Возачи у Србији сада гориво плаћају најмање у последњих шест месеци. Наиме, у августу прошле године литар безоловног бензина коштао је око 155 динара, а евродизела око 164. У складу с ценом нафте, која је тада ишла навише, цене горива су расле, па је у октобру забележена највиша прошлогодишња цене горива: литар безоловног бензина коштао је око 157 динара, а евродизела око 170. Након тога цена нафте на светским берзама ишла је наниже па је на српском тржишту, али и на тржиштима у региону, за гориво из недеље у недељу требало све мање новца и сада је литар јефтинији и више од десет динара него у октобру прошле године.


Деривати прате цену црног злата

Највиша цена барела „брента” прошле године забележена је октобру, када је та количина нафте коштала око 86 долара. Након тога цена нафте је  клизила надоле и на домаћем нафтном тржишту цене горива постепено су ишле наниже. Будући да цена нафте сада расте, с великом извесношћу би се могло рећи да ће, уколико се тај тренд настави, и на свим локалним тржиштима промена цена деривата ићи у истом правцу.


Слично се дешавало и на осталим тржиштима у региону. Цене су расле кад је нафта поскупљивала, ишле су надоле када је падала, али се нису нарушили односи у цени горива у околним државама. Безоловни бензин најповољније је точити у Бугарској и Македонији, где је литар испод једног евра, цена тог горива у Србији је на средини земаља у региону, а најскупље је безоловни бензин куповати у Грчкој и Албанији, где литар кошта око 1,40 евро. Када је евродизел у питању, цена тог горива у Србији је међу највишима јер га више плаћају само возачи у Албанији и Грчкој – око 1,35 евро, а најповољније га је точити у Македонији, где литар кошта мање од евра.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести