Овдашње туристичке агенције углавном изнајмљују апартмане у којима се, осим преноћишта, може и нешто скувати, а они који са собом не носе мали шпајз, требало би да рачунају на то да ће их дан на грчким морима коштати око 30 евра. Тако бар кажу у туристичкој агенцији „Авенија путовања”, и напомињу да је то пет до десет одсто скупље у односу на лањско лето.
На обалама грчких мора овога лета се очекује милион српских туриста, а највише и ове године у солунској регији, мада су Грци током економске кризе отворили за странце и летовалишта која су била резервисана само за домаће госте. Међутим, ни тамо, уочено је лане, није знатно скупље неко у околини Халкидикија.
Да ли је грчка обала поскупела, и колико, у туристичким агенцијама тренуто не знају поуздано јер прве групе туриста крећу од 31. маја.
– Немамо информацију о томе да ли ће грчко лето бити скупље него прошло јер нам гости још нису отишли – казали су у „Елнос турсу”. Ни у „Модени” не знају колико је поскупела ванпансионска потрошња, али кажу да је тачно да ће Грчка овога лета бити мало скупља, али не много.
Код лекара бесплатно
У агенцијама у цену аражмана укључују и путно осигурање уколико се деси пех да је туристи потребна лекарска услуга. Клима је такође укључена у цену аражмана, а уколико то није случај, стаје три до пет евра по дану.
Они који би да летовање да искористе и за шопинг, требало би на одмор да крену половном августа. У Солуну тада крећу снижења па се за знатно мање новца него код нас може купити кожна јакна или бунда.
– Око 30 евра на дан треба за свакодневне потребе у солунској регији, под условом да туриста не носи ништа од хране – каже менаyер из туристичке агенције „Авенија” Јовица Петровић. – Уколико је у ручном фрижидеру напаковано суве хране и понето још нешто скуваног, проћи ће јефтиније. Али и у том случају мора да се троши. Вода из славине у Грчкој није за пиће, а пакет од шест флаша запремине од по 1,5 литар стаје у просеку 1,5 евро. Векна хлеба је евро, гирос у тесту за понети и сувлаки стаје око пет евра, порција бурека два. Десет јаја се продаје од 1,5 до три евра. Килограм свињетине је шест евра, а пиле од два-три килограма се може купити за пет евра. Зелена салата се у Грчкој продаје на килограм и стаје 1, 5 евро, парадајз је 2,3 евра, килограм краставаца 80 евроценти.
Петровић каже да наши туристи прате акције тамошњих трговачких ланаца, да се у томе добро сналазе, и да су цене намирница у односу на домаће незнатно више.
– Сунцобрани и лежаљке се не наплаћују, али туристи који их користе морају да наруче нешто за пиће, а то стаје четири и пет евра – каже Петровић. – Комплетан ручак је од 15 до 20 евра. Исто толико кошта и вечера. Излети до Солуна су око 20 евра, а крстарење с ручком 30.
З. Делић