Ситан трошак на мору кошта 30 евра дневно

Мада прве групе туриста још нису кренуле ка грчкој обали, по неким најавама које стижу из Грчке, ванпансионска потрошња биће мало скупља него прошлог лета због економске кризе у којој је та земља већ неколико година.
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
Фото: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Овдашње туристичке агенције углавном изнајмљују апартмане у којима се, осим преноћишта, може и нешто скувати, а они који са собом не носе мали шпајз, требало би да рачунају на то да ће их дан на грчким морима коштати око 30 евра. Тако бар кажу у туристичкој агенцији „Авенија путовања”, и напомињу да је то пет до десет одсто скупље у односу на лањско лето.

На обалама грчких мора овога лета се очекује милион српских туриста, а највише и ове године у солунској регији, мада су Грци током економске кризе отворили за странце и летовалишта која су била резервисана само за домаће госте. Међутим, ни тамо, уочено је лане, није знатно скупље неко у околини Халкидикија.

Да ли је грчка обала поскупела, и колико, у туристичким агенцијама тренуто не знају поуздано јер прве групе туриста крећу од 31. маја.

– Немамо информацију о томе да ли ће грчко лето бити скупље него прошло јер нам гости још нису отишли – казали су у „Елнос турсу”. Ни у „Модени” не знају колико је поскупела ванпансионска потрошња, али кажу да је тачно да ће Грчка овога лета бити мало скупља, али не много.


Код лекара бесплатно

У агенцијама у цену аражмана укључују и путно осигурање уколико се деси пех да је туристи потребна лекарска услуга. Клима је такође укључена у цену аражмана, а уколико то није случај, стаје три до пет евра по дану.

Они који би да летовање да искористе и за шопинг, требало би на одмор да крену половном августа. У Солуну тада крећу снижења па се за знатно мање новца него код нас може купити кожна јакна или бунда.


– Око  30 евра на дан треба за свакодневне потребе у солунској регији, под условом да туриста не носи ништа од хране – каже менаyер из туристичке агенције „Авенија” Јовица Петровић. – Уколико је у ручном фрижидеру напаковано суве хране и понето још нешто скуваног, проћи ће јефтиније. Али и у том случају мора да се троши. Вода из славине у Грчкој није за пиће, а пакет од шест флаша запремине од по 1,5 литар стаје у просеку 1,5 евро. Векна хлеба је евро, гирос у тесту за понети и сувлаки стаје око пет евра, порција бурека два. Десет јаја се продаје од 1,5 до три евра. Килограм свињетине је шест евра, а пиле од два-три килограма се може купити за пет евра. Зелена салата се у Грчкој продаје на килограм и стаје 1, 5 евро, парадајз је 2,3 евра, килограм краставаца 80 евроценти.

Петровић каже да наши туристи прате акције тамошњих трговачких ланаца, да се у томе добро сналазе, и да су цене намирница у односу на домаће незнатно више.

– Сунцобрани и лежаљке се не наплаћују, али туристи који их користе морају да наруче нешто за пиће, а то стаје четири и пет евра – каже Петровић. – Комплетан ручак је од 15 до 20 евра. Исто толико кошта и вечера. Излети до Солуна су око 20 евра, а крстарење с ручком 30.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести